Med israelsk teknologi kan elbilen din lades mens den kjører på veien

Verdens første veistrekning med induktiv lading av elbil åpner snart i Sverige
Kobberspoler monteres i veibanen på Gotland. Det er en israelsk teknologi som brukes til prøveprosjektet. (Foto: Electreon)

I starten av mars åpnes verdens første veistrekning for induktiv lading av elbil på øya Gotland i Sverige. Prosjektet gjennomføres med teknologi utviklet av det israelske selskapet Electreon, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vi vil vise at systemet vårt er svært konkurransedyktig og at det til og med kan være billigere enn strømoverføring via fast forbindelse, sier Stefan Tongur, forretningsutvikler i Electreon.

En halv kilometer teststrekning bygges mellom Visby og Visby lufthavn. En tung lastebil og en flybuss skal teste den ladbare veistrekningen. Testen utføres av Trafikverket på Gotland og testen skal vare til våren 2022.

Dette blir verdens første omfattende test av induktiv lading på offentlig vei. Tidligere har denne teknologien hatt et betydelig høyere kostnadsnivå enn andre ladeløsninger i infrastrukturen, men det israelske selskapet har funnet en løsning som kan konkurrere på pris. Årsaken er at det er tenkt å bygges i stor skala, i motsetning til tidligere induksjonsladingssystemer.

– I tillegg er teknologien enkel å produsere, og krever ingen større inngrep i kjørebanen under installasjon, forteller Tongur.

Ladingen skjer ved at mottakere under kjøretøyene henter strøm fra kobberspoler innebygget i gummimatter under asfalten. Siden gummimattene ligger noen centimeter under asfalten vil kjørebanen se ut som en helt vanlig vei.

Ifølge Electreon har løsningen en virkningsgrad på mellom 87 og 92 prosent. Avstanden fra mottakerne til kobberspolene kan være opptil 24 centimeter. Teknologien skal fungere uavhengig av om det er snø, is eller grus på veien.

En teststrekning på en halv kilometer klargjøres mellom Visby og Visby lufthavn. (Foto: Electreon)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise