Er dette redningen for norske arrangører?

Forskere ved israelsk universitet har utviklet en desinfeksjons-tunnell.
Forskerne Eran Avraham (foran) og Izaak Cohen fra Bar-Ilan-universitet går gjennom disenfeksjonstunnelen som nå er utplassert ved Bloomfield stadion i Tel Aviv. Maskinen testet nå ut ved VIP-inngangen til stadion. (Foto: Yoni Reif)

Helt siden koronapandemien brøt ut har konserter, fotballkamper og andre store arrangementer stort sett vært forbudt verden over. Mange lurer på når de kan få se sitt favorittlag igjen, eller når de igjen kan gå på en konsert. Nå kan en israelsk oppfinnelse bli redningen, skriver avisen Jerusalem Post.

En gruppe forskere ved Bar-Ilan-universitet har i samarbeid med selskapet RD Pack utviklet en «desfinfesjons-tunnell», en helt ny løsning som de sier kan gjøre det mulig for store folkemengder å samles trygt tross koronaen.

Når man går gjennom tunnelen blir man sprayet med et patentert vannbasert, miljøvennlig desinfeksjonsmiddel, utviklet ved Bar-Ilan, som bruker elektrokjemisk teknologi. Dette har vist seg å være effektivt i å eliminere bakterier og virus, inkludert mikrober fra koronavirus-familien.

Tunnelen er designet til trygt å kunne desinfisere hundrevis, eller tusenvis, av mennesker som samles på ett sted. Det kan for eksempel være på en stadion, et sykehus eller en skole. Tunnelen er utstyrt med et spray-system som raskt desinfiserer individer, klær og potensielt forurensede eiendeler.

Systemet testes nå ut ved VIP-inngangen til fotballstadion Bloomfield, hjemmebanen til Maccabi Tel Aviv, Hapoel Tel Aviv og Bnei Yehuda, fram til slutten av sesongen. Maskinen måler temperaturen før folk går gjennom.

– Dette desinfiserende middelet er ekstremt effektivt, 100 ganger mer enn vanlig desinfeksjon, sier doktor Izaak Cohen, som utviklet og patenterte desinfeksjonsmiddelet sammen med Eran Avraham og Doron Aurbach.

Maskinen måler temperaturen på dem som skal gå gjennom. Her står Izaak Cohen klar til å testes. (Foto: Yoni Reif)

På grunn av at stoffet som brukes er ustabilt er det også mer miljøvennlig.

– Andre desinfeksjonsmidler er mer stabile og forblir på huden din, som kan forårsake alle slags sår. Jo mer stabile de er, jo mindre vennlige er de for deg og miljøet, forklarer forskerne bak det nye desinfeksjonsmiddelet.

RD Pack, som spesialister på utvikling og konstruksjon av automatiserte industrimaskiner, skal produsere tunnelene. De jobber nå med godkjenning fra Helsedepartementet i Israel til å utplassere systemet over hele landet.

– Målet er å skape en aktiv prosess som ikke forstyrrer de daglige rutinene. Folk tror koronaviruset er borte, men det er fortsatt blant oss. Når folk ikke lenger er like proaktive med desinfisering og rengjøring, så skaper vi en mulighet for desinfisering som bryter smittekjeden, sier Eran Druker, direktør for forretningsutvikling i det israelske selskapet RD Pack.

Den israelske fotballigaen har nå startet opp sesongen igjen, men det blir uten tilskuere på stadion i alle fall ut sesongen. Fotballklubbene og Tel Aviv kommune er likevel ivrige etter å samarbeide med selskapet for å teste ut mulige løsninger som kan beskytte folkemengder i framtiden.

– Vi ser på oss selv som et teststed for avansert teknologi som kan gjøre det mulig for oss å leve med koronaviruset. Vi tilbyr en plattform for nesten all teknologi som kan bistå oss i denne perioden – de kan prøve ut teknologien og se hvordan den fungerer. Vårt mål er å få publikum tilbake og returnere til gamle rutiner igjen. Publikum lengter etter å komme tilbake og mange mennesker har sin arbeidsplass her, sier Maor Binyamini, som er sjef for flere sports- og idrettsarenaer i Tel Aviv.

Netanya stadion er en aktuell kamparena. Bildet er fra kampen mellom Israel og Norge under U21-EM i 2013. (Foto: Geir Knutsen)
Mange drømmer om å kunne gå på fotballkamp igjen. Her fra kamp på Netanya stadion mellom Israel og Norge under U21-EM i 2013. (Foto: Geir Knutsen)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise