Israelske forskere har funnet ny måte å forutsi kreftspredning

Ny metode kan vurdere sannsynlig risiko for spredning.
Slik ser lungekreft-celler ut. (Foto: Welcome Images/Flickr)
Slik ser lungekreft-celler ut. (Foto: Welcome Images/Flickr)

Ved en tilfeldighet har israelske forskere oppdaget en ny måte til å vurdere sjansen for at kreftpasienter vil oppleve spredning og nye kreftsvulster.

Til tross for vellykket fjerning av ondartet kreftsvulst, ender det ofte med dårlig resultat for kreftpasienter fordi det allerede har vært spredning i kroppen. Normalt tar det tid å fastslå etter en operasjon hvor stor sannsynligheten er for spredning. Nå kan en ny israelsk oppdagelse føre til at denne ventetiden blir mye kortere, og at vurderingen av risiko blir mer korrekt og målbar.

– Med vår nye metode blir sannsynligheten redusert for at pasienter vil bli fortalt at de ikke vil få nye kreftsvulster når det ikke er tilfelle, sier professor Daphne Weihs til Times of Israel. Metoden kan være livreddende, ved at nye svulster kan bli oppdaget tidlig og bli fjernet før de får sjanse til å utvikle seg.

Weihs forteller at metoden, «som all den gode vitenskapen», ble oppdaget ved en tilfeldighet da en studentforsker plasserte kreftceller i en polymer-gel. Noen av cellene beveget seg og «skjøv seg selv» inn i gelen. Weihs forstod at kraften cellene brukte mot gelen er den samme kraften de vil bruke til å spre seg rundt i kroppen og bringe kreften til nye områder. Ut fra dette utviklet hun en modell som kan forutsi hvor stor sannsynlighet cellene har for å forårsake sekundære svulster.

Resultatene av den første forskningen til Weihs og hennes kollegaer er allerede publisert i Annals of Biomedical Engineering.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelReddet 3200 jøder ut av Syria
Neste artikkel– Det var feil å kalle kampen mot korona for krig
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise