Israelsk forskning: Ordene basketspillere bruker påvirker deres resultater

Det lønner seg å uttrykke optimisme før kamp.
Basketballstjerner som uttrykker optimistiske, glade ord i intervjuer før kamp, presterer oftere bedre enn gjennomsnittet av de tre foregående kamper. (Illustrasjonsfoto: Erik Drost, flickr)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Forskere ved Technion-universitet i Haifa har brukt avansert dataanalyse og amerikanske basketballstjerner til å bekrefte gammel visdom: Ordene du bruker kan påvirke hvordan du handler.

Professor Roi Reichart, og doktorgradstudentene Nadav Oved og Amir Feder, samlet inn over fem tusen intervjuer med basketballspillere tatt opp like før kampstart og i pauser under kamper. Deretter målte de sammenhengen mellom ord spillerne brukte og deres resultater i påfølgende kamp – blant annet måltall som poengscore, personlige feil, scoringsprosent, median skuddavstand for to- og trepoengere.

Ut hva hvilke ord spillerne bruker i intervjuer, har systemet en 60 prosent suksessrate i å forutsi når spillerne vil avvike fra gjennomsnittet av sine resultater fra de tre siste kampene. Å forutsi spillernes resultater basert på tidligere kamper, uten ordanalyse, har bare 53 prosent suksessrate – mye nærmere tilfeldig odds, skriver Ha’aretz.

Optimismen ser ut til å seire. Spillere som bruker ord som moro, stjerne, stort, bra, ha det gøy, tilhenger og basketball tenderer mot å toppe gjennomsnittet av sine resultater fra de tre foregående kamper. Spillere som bruker ord knyttet til aggresjon tenderer mot å bryte spillets regler oftere.

– Vi fortalte ikke modellen at regelbrudd hadde noe med aggresjon å gjøre, men modellen fant det ut, sier Oved.

– Målet vårt er å finne vindu inn i det ubevisste og finne ut hvordan språk påvirker strategisk oppførsel og menneskelig oppførsel mer generelt, sier Feder.

De som vil lese mer om israelernes forskning i detalj, kan lese forskningsartikkelen Predicting In-Game Actions from Interviews of NBA Players publisert i journalen Computational Linguistics.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelIsraeler knivdrept av palestiner
Neste artikkelBanebrytende israelsk teknologi kan mette verdens voksende befolkning
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise