Her skytes dronen ned med laser

Håper systemet, som skal skyte ned både raketter og droner, er aktivt innen 2024.
Den kraftige laseren fester seg på et punkt og brenner på kort tid hull i dronen. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Det israelske forsvarsdepartementet sier at en laser montert på et fly klarte å skyte ned flere droner, i enkelte tilfeller fra flere kilometers avstand, over Middelhavet, i den første testen av systemet, skriver Times of Israel.

Ifølge lederen for departementets forskning- og utviklingsavdeling, Yaniv Rotem, er en fullt funksjonell prototype av den fly-monterte laseren minst tre til fire år unna. En bakkebasert versjon av systemet, som skal kunne skyte ned raketter, mindre droner og større ubemannede luftfartøyer, vil trolig være i bruk av det israelske forsvaret innen utgangen av 2024.

– Vi vil utføre en operasjonell test i løpet av dette året og når det virker – innen tre år – så vil vi ha en laser i Gaza-området, forteller Rotem.

I dag har Israel rakettforsvaret Iron Dome, som klarer å skyte ned rundt 90 prosent av rakettene fra Gazastripen som er på vei mot befolkede områder, men systemet er ikke feilfritt og det koster enorme summer å bruke det. Med en laser vil man kunne få et enda bedre forsvar mot raketter og droner.

Rotem understreker at laseren ikke er ment å erstatte Iron Dome eller andre rakettforsvarssystemer, men å være et supplement.

Her styrter dronen i havet etter å ha blitt ødelagt av det lasersystemet. (Foto: Forsvarsdepartementet)

Med Iron Dome risikerer man også å gå tom for raketter, men med lasersystemet vil man aldri gå tom for «ammunisjon», så lenge man har strøm. Utfordringen er at systemet ikke fungerer like bra i dårlig vær.

Senere i år vil man teste systemet også på bakken og se om det klarer å skyte ned raketter og granater på kort avstand, mellom åtte og ti kilometer unna. I tillegg skal det skyte ned ubemannede luftfartøyer og droner.

Den flymonterte laseren skal på sikt utvikles til å kunne skyte ned innkommende droner på flere kilometer avstand, eller potensielt enda lenger. Systemet utvikles i samarbeid med det israelske selskaet Elbit.

Selv om den første testen av systemet var en suksess, så understreker Rotem at det fortsatt er flere år med utvikling igjen før system er operativt.

I en video som forsvarsdepartementet har publisert kan man se hvordan laseren låses fast på et mål, som i dette tilfellet er en drone, og i løpet av sekunder brenner hull i det. Det gjør at dronen til slutt styrter i Middelhavet.

Det var i 2020 at det israelske forsvarsdepartementet først kunngjorde at de hadde fått til et gjennombrudd i utviklingen av laser. Prosjektet har pågått i flere år og vært et samarbeid med forsvarsvarselskaper og forskere.

Her er en video som viser den suksessfulle testen:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise