Her produseres det «slaktefritt kjøtt»

Verdens første fabrikk i sitt slag kan produsere 5000 hamburgere om dagen.
Denne fabrikken i Rehovot i Israel produserer kjøtt helt uten involvering av dyr. (Foto: Future Meat Technologies)

Den israelske slakterfrie oppstartsbedriften Future Meat Technologies har åpnet verdens første industrielle fabrikk for kultivert kjøtt, det vil si kjøtt produsert av cellekulturer av animalske celler i stedet for slaktede dyr.

Fabrikken har åpnet i byen Rehovot, hvor Weizmann Institute of Science og landbruksutdanningen til det hebraiske universitet i Jerusalem ligger. Den har kapasitet til å produsere 500 kilo med kunstig kjøtt om dagen, som tilsvarer rundt 5000 hamburgere. Anlegget gjør skalerbar kultivert kjøttproduksjon til en realitet, skriver den israelske avisen Israel Hayom.

– Åpningen av fabrikken markerer et stort skritt i Future Meat Technologies vei inn i markedet, og vil være en viktig faktor i å bringe våre produkter til butikkhyllene innen 2022, forteller administerende direktør Rom Kshuk.

– Å ha en fungerende produksjonslinje setter fart på viktige prosesser som reguleringer og produktutvikling, forklarer selskapets direktør videre.

Foreløpig kan fabrikken produsere kultivert kjøtt fra kylling, gris og lam uten bruk av dyreserum eller genetisk modifisert organisme. Produksjonen av biff vil snart starte opp. Future Meat Technologies sin unike plattform gjør det mulig med rask produksjon, rundt 20 ganger raskere enn vanlig dyrehold.

Denne kyllinghamburgeren er laget uten at en eneste dyr er blitt slaktet. (Foto: Future Meat Technologies)

Professor Yaakov Nahmias, grunnlegger og vitenskapelig sjef i Future Meat Technologies, sier fabrikken revolusjonerer «slaktefri kjøttproduksjon», siden den kan ha en lønnsom produksjon langt tidligere enn markedet har forventet.

– Målet vårt er å gjøre kultivert kjøtt tilgjengelig for alle, samtidig som vi sørger for at vi produserer deilig mat som er både sunn og bærekraftig, som bidrar til å sikre fremtiden for kommende generasjoner, forklarer Nahmias.

I tillegg til at ingen dyr vil bli slaktet i forbindelse til kjøttproduksjonen til Future Meat Technologies, er det også ventet at produksjonsprosessen vil føre til 80% mindre utslipp av drivhusgasser og bruke 99% mindre landareal og 96% mindre vann enn den tradisjonelle kjøttproduksjonen.

Det israelske selskapet har som mål at produktene deres skal være i butikkhyllene i USA i løpet av 2022 og jobber med å få godkjent nye produksjonsanlegg. Målet er i første omgang å ekspandere i USA.

En studie publisert på nettstedet forskning.no viser at kunstig kjøtt kan bli godt mottatt også av vegetarianere og veganere. Israel har flest veganere per innbygger i verden og israelske byer regnes som svært veganvennlige.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise