Den første intifadaen

6. desember 1987 ble en israeler stukket ned og drept i Gaza. Det kom ingen israelsk staffeaksjon, men dagen etter ble fire arabere fra Gaza drept i en trafikkulykke, og ryktene ville ha det til at ulykke egentlig var en israelsk hevnaksjon.

Ryktet om denne israelske aggressiviteten utløste 9. desember de vedvarende opptøyene som er blitt kjent verden over under den arabiske betegnelsen intifada – et opprør som kom overraskende på både de israelske myndighetene og PLO.

Intifadaen begynte med at palestinske ungdommer kastet stein mot israelske soldater, som befant seg i en ny og vanskelig situasjon: Hvordan skulle de bekjempe horder av skrikende kvinner og steinkastende barn? De israelske soldatenes situasjon var ikke ny; i mandattiden klaget britene over at bevæpnede arabere skjulte seg bak kvinner og barn fordi de viste at soldatene ville ha skrupler med å skyte. Også nå er barna brukt helt bevisst av de voksne opprørerne. Oppgavene deres er beskrevet av den palestinske journalisten Daud Kuttab: “Den yngste kategorien barn som deltar i demonstrasjonene, er de fra 7 til 10 år gamle. De ruller for det meste bildekk ut i midten av vegen, heller bensin over og setter fyr … Siden de er barn under den kriminelle lavalder, kan de ikke fengsles.”

Et halvt år etter at opptøyene hadde startet kom de første merkene i De forente arabiske emirater 28.6.1988; motiv: steinkastende ungdom maskert med keffije; tekst: DEN PALESTINSKE FOLKELIGE OPPSTANDEN.

 

Saudi-Arabia, 10.7.1988: en knyttneve med stein foran PLO-flagget.

 

Kuwait, 15.9.1988; motiv: en gjeng ungdommer, som ligger i skjul; tekst: OPPSTAND I OKKUPERT PALESTINA.

 


Egypt, 28.9.1988: steinkastende opprørere bak en fakkel, som ender i PLO-flagget.

 


Libya, 1988: tre merker med teksten STEINREVOLUSJONEN I PALESTINA: sprettert og molotovcocktail foran palestinakart; steinkastende gutt foran Klippedomen; PLO-kart rundt Palestina.

 


Iran 1988: Fem merker som legger vekt på det religiøse: DET MUSLIMSKE FOLKETS OPPSTAND I PALESTINA. Fire av merkene var nesten identiske, med bilde av en martyr foran Kippedomen, samt palestinakart og davidstjerne i piggtråd, som er blitt typisk for iranske anti-israelske merker. På alle merkene er stjernen, symbolet på den israelske okkupasjonsmakten, i ferd med å rakne. I stedet for en martyr viser siste merke de muslimske steinkasterne i aksjon.

 


Sudan, 1989, tre merker for støtte til PALESTINSK INTIFADA INNTIL SEIEREN. Samme motiv på Iraks fire merker fra 1989, og på to merker fra Libya samme år.

 

Syrias merke fra 1989 til minne om DET 3. ÅRET FOR DEN PALESTINSKE INTIFADAEN skiller seg ut med sin barnetegning.

 Intifadaen ebbet ut 1992, men Libya feiret den med fire merker i 1994.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise