Drept av sine egne

Sheraton Hotel i Kairo, 28. november 1971: Møte i Den arabiske liga. En av deltagerne er Jordans statsminister Wasfi el-Tell. Da han nærmer seg inngangen sammen med livvaktene, kommer to menn mot ham og skyter ham ned på kloss hold.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

En jordansk offiser kneler og kysser den døende ministerens hode. En av attentatmennene kneler også ned – og slikker blodet som flyter utover marmorgolvet.

Abu Ijad, Arafats gamle venn og kampfelle, kommenterte: Rettferdigheten er skjedd fyllest. Det palestinske folkets bøddel nummer en er henrettet. ‘Svart September’ … har gjennomført sin første aksjon. Navnet hadde PLO-avdelingen tatt til minne om den svarte september 1970 da statsminister og konge kastet PLO ut av Jordan.


På årsdagen 1972 kom fire minnemerker. De står i sterk kontrast til dem som minnes hendelser der Israel kan kobles inn. Teksten anklager ingen og sier ikke noe om mord, bare TIL MINNE OM WASFI EL TELL. Stedet er heller ikke antydet; i stedet for Sheraton Hotel vises Klippedomen i Jerusalem…

Samme året forårsaket organisasjonen at september ble svart for det israelske olympia-laget. Den femte i måneden ble elleve israelske idrettsmenn drept mens de ble holdt som gisler av organisasjonen.

Jussuf el-Sebai var redaktør i al-Ahram og formann i det egyptiske avissyndikatet. Dessuten var han en venn av president Sadat. 18. feb. 1978 – tre måneder etter Sadats besøk i Israel – ble han skutt ned og drept ved inngangen til Hilton-hotellet i Nicosia. Gjerningsmennene tilhørte Abu Nidal, en gruppe som hadde brutt ut av Fatah.

Den kypriotiske regjeringen lot drapsmennene, som hadde tatt gisler, få et fly som skulle frakte dem dit de måtte ønske. Men ikke noe arabisk land ville ha dem, så de måtte gå ned igjen på Larnaca-flyplassen. Da de egyptiske myndighetene fikk rede på dette, sendte de en militærstyrke for å ta terroristene til fange og stille dem for retten i Kairo, men de fikk beskyttelse av den kypriotiske nasjonalgarden. Femten egyptiske soldater ble drept i kampen med den kypriotiske hæren.


30. mars 1978 ble Jussuf el-Sebai hedret på et egyptisk merke. “Tvillingmerket” minnes kommandosoldatene. Heller ikke på disse merkene er det antydet noe om mord – Israel var ikke innblandet.

16. mars 1977 ble sosialistlederen og druseren Kamal Jumblatt myrdet i Libanon. Etter opptøyene som fulgte, rykket Syria inn for å skape ro og orden. Jumblatt hadde vært kritisk til det syriske Baath-partiet. PLOs Abu Ijad mente at han falt for syriske kuler, og det samme sies på israelsk hold og av sønnen Walid. Fra mer offisielt PLO-hold ble det hevdet at han ble snikmyrdet av sionist-agenter.

Til minne om mordet utgav Irak 16. nov. 1977 tre merker. Irak og Syria var ikke på vennskapelig fot – Syria støttet Iran i krigen mot Irak – så man kunne kanskje vente Syria-fiendtlige merker. Men den kuriøse teksten støtter nærmest PLO og lyder: HVEM DREPTE JUMBLATT!? Karikaturene er laget etter modell av de tre apekattene, som ikke vil si, se eller høre noe ondt. Den første apekatten er USA (flosshatt med flagg); den andre er anonym, og den tredje er Israel (davidsstjerne). – Arabere anklages ikke for drap de virkelig har begått på arabere; men Israel kan dømmes skyldig på ren mistanke og ønsketenkning.

 

 

 

 

 


Detalj fra frimerket over.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise