Fatah presenterer seg

Slik som frimerker foreteller om lands kultur og verdier, gjør labels fra organisasjoner det samme. Den dominerende palestinske Fatah-bevegelsen vil ha internasjonal oppmerksomhet og har tekstet merkene sine også på engelsk og fransk. Motivene kan deles i tre: Heltmodig kamp, Fathas symboler og sionismens onde ansikt.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

 

Etter at Fatah var fordrevet fra Vestbredden i 1967, var det naturlig nok den nylige seieren ved Karameh som måtte feires. Ett merke har bare tekst: PALESTINSK MOTSTAND. 21.3.68. AL-

Andre merker viser selve frihetskjemperne i samlet front (ved Karameh). Merkene er heller primitive i trykket og med flisete perforering. 

Fatah-symboler har naturlig nok fått en vesentlig plass. PLO-flagget, som var forbudt i Israel, er nesten identisk med det jordanske, som har en syvtakket stjerne - Koranen-symbolikk - i den røde triangelen. Begge flagg er laget etter mal av det arabiske opprørsflagget fra kampen mot tyrkerne under første verdenskrig. Det finnes ymse tolkninger av fargene, gjerne satt i sammenheng med forskjellige arabiske herskerdynastier: Det røde settes i forbindelse med hasjemittene, som førte an i opprøret. Det grønne går igjen i flere arabiske flagg som islams (og fredens) farge. Svart symboliserer krig.

Symbolikken på Fatah-emblemet er klar: Palestina (på kartet) skal frigjøres med våpen: Kryssede (maskin-)gevær over håndgranat.

JEG HUSKER EN GANG DA PALESTINA VAR PÅ KARTET – GJØR DU? For å vise det, går Fatah tilbake til det Palestina som britene skapte som følge av Balfour-erklæringen. For tyrkerne i det ottomanske riket var det jo ikke noe Palestina. (Og uten Balfour-erklæring – intet arabisk Palestina!)

Merket kan betraktes som en avløser av dem fra mandattiden, som hadde slagordet: PALESTINA FOR ARABERNE (se artikkelen: Palestinere i Palestina?). Når Palestina er borte fra kartet, er araberne derfra blitt palestinere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett merke viser en geriljasoldat i det som ble selve merkevaren og det politiske moteplagget for europeiske supportere, den svart-hvitt-spraglete keffiaen. En gang et revolusjonært plagg i Norge, men nå langt på vei politisk utvannet som et trendy skjerf. Den jordanske varianten av palestinaskjerfet, brukt av kongen selv og hans menn, er i hvitt og rødt, den hasjemittiske fargen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så langt har vi sett merker utgitt av Fatah i 1968 og 1969.

Senere er kvaliteten på merkelappene sterkt forbedret, med rene farger. Motivene er de vanlige: landet, flagget – og Klippedomen (“Omarmoskeen”).

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise