Iran og den store Satan

Før Irak angrep Iran (1980), hadde Iran slått til mot den store Satan: 4. november 1979 ble den amerikanske ambassaden i Teheran stormet og okkupert.

Nær hundre medlemmer av ambassadestaben ble tatt som gisler; på Khomeinis ordre ble alle fargede og kvinner løslatt 17. november, men de resterende 52 ble holdt som fanger i 444 dager, til 21. januar 1981.

I 1983 utkom det første merket til minne om erobringen: Iranske studenter entrer ambassade-porten, et gissel har det amerikanske flagget som bind for øynene, og Stars and Stripes er satt i brann. Seierherrens tekst lyder:OVERTAGELSEN AV USAs SPIONREDE. Lignende merker med samme tekst utkom i 1985, 1987 og 1988.

Vincennes i Hormuz-stredet i Gulfen. Den dagen ble fartøyet angrepet av et iransk F-14-jagerfly, hevdet kapteinen, og følgelig ble jageren skutt ned. Men flyet viste seg å være et iransk sivilt fly, som skulle ha landet i Dubai. Som et resultat av det fryktelige mistaket omkom alle de 286 om bord. President Reagan beklaget deretter tragedien – men fremholdt samtidig at mannskapet på Vincennes ikke kunne klandres for å ha forvekslet en F-14 med et sivilt fly – som var omtrent tre ganger større. Og følgelig: De profesjonelle krigerne kunne heller ikke klandres for å ha oppfattet et fly på stø kurs som angrep. En svært pinlig sak for USA – og det aggressive USA måtte naturligvis «feires» med et iransk frimerke

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise