Martyren Arafat

Postverket i Gaza har ikke utgitt noen frimerker til minne om sitt første statsoverhode. Også stater som muntlig gav støtte til PLO, har vært tause - med unntak av tre: Afghanistan (ikke avbildet), Komorene og Jemen.
Den føderale islamske republikken Komoreneutgav landet i det muslimske året 1400 ( = 1980) et merke med motiv fra den hellige byen Jerusalem. Motiv: Klippedomen – selvsagt.


Nå er ikke øyene lenger en erklært islamsk stat, men presidenten har studert teologi i Iran. Merket fra 2004 som hedrer Arafat, viser to utgaver av PLO-formannen: Det levende ikonet (i et speilvendt bilde) løfter armen, slik at den deler «apartheidmuren» i to . Et nærbilde viser den syke og avmagrede skikkelsen fra sitt Ramallah.

Arafat-merket til Komorene er ett i en serie kalt Humanistene: Miriam Makeba, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Mor Teresa, Shirin Ebadi og Mohamed el-Baradai. Man kan jo spørre hva Arafat har å gjøre i dette selskapet; kanskje den norske Nobel-komiteen har svaret.

Syd-Jemen var den eneste staten som filatelistisk hedret geriljakjempen Arafat før Oslo-avtalen; se Lunken filatelistisk støtte til Fatah og PLO. I 2008 utgav det forente Jemen et merke til, i forbindelse medFireårsminnet for martyriet til symbolet Hans Eksellense President Jasser Arafat.

Martyriet? Arafat døde jo på sotteseng og var vel ingen martyr? Men rykter og propaganda kan utrette mirakler: På spørsmålet «Hvem drepte Arafat?» svarte Arafats tidligere kontorsjef Umm Nasser i et TV- intervju 26. jan. 2009: «Israel og Amerika … de gjorde dette ved hjelp av et virus som ble spredd med fysisk kontakt. «Eller ved kyss?» spurte intervjueren – «Ja, han omfavnet jo alle.»

Dødsårsaken er aldri blitt publisert, og det gir rom for spekulasjoner. En vanlig antagelse er at han døde av AIDS, da ryktene florerte om hans homoseksualitet. At det var mer enn et rykte, hevder president Ceausescus tidligere etterettningssjef, Ion Mihai Pacepa. I memoarene (Red Horizons, 1987) skriver han (s. 36) om avlytting av Arafats soverom da han besøkte Ceausescu, og om en rapport basert på arabisk etterretning. «Etter å ha lest den rapporten, følte jeg meg tvunget til å dusje hver gang jeg var blitt kysset av Arafat.»

General Munteanu, som stod for selve avlyttingen, sa: «Jeg har aldri sett så mye utspekulerthet, blod og skitt samlet i ett menneske.» Men Umm Nasser har et annet syn på hvem som sprer smitte: «En dag skal det komme en annen … Abu Ammar [Jasser Arafat], som vil tro på den arabiske nasjonen og være solidarisk med den. Det er smertefullt med den kreften som sprer seg i vår arabiske nasjon – Israel. Vi trenger å rykke opp denne kreften med alle midler. Når de finner en kur for kreft, vil Allah gi oss et middel for at vi kan kvitte oss med den israelske kreften.»

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise