Palestina ønsker god påske

Det er ikke uventet at noen av frimerkene som er utgitt av de palestinske selvstyremyndighetene har muslimske motiver. Det er mer overraskende at enda flere av merkene har kristne motiver, særlig knyttet til jul, og noen til påske.

Forklaringen kan være denne: Merkene viser hvor høyt man setter kristendommen – en appell om anerkjennelse fra verdens kristne; Israel kan ikke oppvise noen tilsvarende kristelig omtanke på sine merker. Dessuten er det snakk om en internasjonal trend; fra før av er det mange nesten ukjente småstater som spytter ut jule- og påskemerker, som motivsamlere “må” ha.

Til påske 2000 kom fire merker. Laveste verdi (150) viser et maleri av den italienske renessansekunstneren Angelico (ca 1395-1455): Jesus på vei til Golgata.
200f: Renessansemaleren Giotto (ca 1265-1337): Nattverden, en freske fra Scrovegni-kapellet i Padua, Italia.
350f: Utsnitt av en Giotto freske fra kapellet i Padua: Kvinnene sørger over Jesus legeme.
Den høyeste verdien 2000f: Utsnitt av Giottos krusifiks i St.Franciskus-kirken i Rimini. Merket viser tydelig at det ikke er snakk om et frimerke den vanlige palestiner skal frankere posten med. Pålydene er 2 dinarer, ca 19 kr, men korset er bekranset med trykk i ekte gull, så utsalgsprisen er langt høyere. Merket kan settes på brev, men har i praksis ingen postal funksjon; formålet er at utenlandske frimerkesamlere skal gi penger til Palestina.Litt pussig: Korsfestelsen fant sted i Jerusalem, men det er Betlehem som markedsføres som palestinernes kristne by, så arket har teksten “Betlehem 2000”.
I 2001 kom bare ett påskefrimerke, men da med gjengivelse av hele Giottos krusifiks og Jesus gjengitt i 24 karat gull. Selv om Jesus er omtalt som profet i Koranen, bryter krusifiks-merkene helt med muslimsk oppfatning: I følge Koranen ble Jesus ikke korsfestet!

 

Forrige artikkelVi vil frigjøre Golan “ved fred eller krig”
Neste artikkelPalestina kunne vært etablert for lenge siden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Olav V. Landsverk er pensjonert lektor.