Palestinere i Palestina?

I 1938 utga arabere i mandatområdet tospråklige merker. Slagordet var selvsagt ikke "Palestina for palestinerne", men PALESTINA FOR ARABERNE – i samsvar med Golda Meirs fremstilling av historien.

En uttalelse av Golda Meir er blitt særlig populær blant Israel-kritikere og finnes i litt forskjellige varianter:

P. M. Lystestøl: Palestinerne (Oktober, 1976), s. 81: Ved den første moderne folketellingen … var folketallet 757.182, … Var Israels statsminister uvitende om dette da hun i 1969 proklamerte: «Det fantes ikke noe slikt som palestinere»!

Jonathan Dimbleby: Palestinerne (Universitetsforlaget, 1980), s. 115: … følte politikere som Levi Eshkol seg fri til å stille spørsmål som: «Palestinere, hva er det?» Og svaret ble gitt av Golda Meir med den kyniske og minneverdige formulering «De har aldri eksistert.» Slike overdrivelser hadde åpenbart sin bakgrunn i den vestlige verdens tendens til å forenkle «Palestinaproblemet» ved å kutte over dets røtter.

Fritz Nilsen: Folk uten land (Aschehoug, 1981), s. 25: Golda Meir sa en gang: «Palestinerne, hvor er de?» Hun hevdet med andre ord at det ikke var noe palestinsk folk, og gjentok dermed en annen myte; at det var et tomt land de første innvandrerne kom til.

Sveen & Aastad: Verden 2 etter 1850Cappelens historieverk for den videre­gående skole (1983), s. 352: «Det er ikke slik at det en gang fantes et palestinsk folk og at vi kom og kastet dem ut og tok landet fra dem.  De har aldri eksistert.» Golda Meir (tidligere statsminister)

Palestine Diary (PLO, London 1985), s. 31: Dette er Sionismen. EKSTREM FORAKT FOR DET PALESTINSKE FOLK. «Det fantes ikke noe slikt som palestinere … de eksisterte ikke.» – Golda Meir, israelsk statsminister. [NB. Tross mistolkningen av Golda Meir, ”ekstrem forakt”, har PLOs versjon det eneste korrekte sitatet, som viser at noe er utelatt. Se nedenfor.]

Sunday Times 15.9.1969 stod et intervju med Golda Meir. Intervjueren, Frank Giles, sa: ”For meg virker det som om kjernen i Midtøsten-problemet som det er i dag, må søkes i palestinernes tilstand.”

Golda Meir kommenterte da det forholdsvis nye begrepet palestiner ut fra den historien hun hadde opplevd: ”Jeg kom til [Eretz] Israel i 1921. Ett av de første syn som sjokkerte meg, var en araber som pløyde med en svært primitiv plog, … Det fantes ikke noe slikt som palestinere. Når fantes det et uavhengig palestinsk folk med en palestinsk stat? Det var ikke slik at det var et palestinsk folk som betraktet seg som et palestinsk folk og vi kom og tok landet fra dem og kastet dem ut. De eksisterte ikke.”

I 1925 var Lord Balfour invitert til å være til stede ved åpningen av Hebrew University i Jerusalem. Han ble møtt av generalstreik og svarte flagg. Andre flagg hadde budskapet PALESTINA ER ARABISK. (Foto gjengitt etter Sarah Graham-Brown:Palestinians and their Society 1880-1946 (1980), s.165)

 

Et slagord som Palestina er palestinsk ville vært ubrukelig, da både arabere og jøder var palestinske borgere. Så het det f. eks. også RAMALLAHS ARABISKE KVINNEFORENING. (Sarah Graham-Brown, s. 61) 

I 1936 var det kraftige arabiske opptøyer. I alle arabiske sentra ble det dannet ”Arabisk nasjonal komité”, og de fem arabiske partiene gikk sammen i Arab Higher Committee, som begynte å utgi rent arabiske merker til støtte for kampen mot sionismen. De kunne klistres på brevene, som motvekt mot de virkelige frimerkene, som jo også hadde hebraisk tekst.

 

1938 kom tospråklige merker. Slagordet var selvsagt ikkePalestina for palestinerne, menPALESTINA FOR ARABERNE– i samsvar med Golda Meirs fremstilling av historien.

 

At PLO misbrukte et Meir-sitat, er forståelig. Og en PLO-sympatisør og AKPer som Lysestøl svelget nokså glatt PLOs propaganda. Som NRK-reporter viste også Fritz Nilsen hvilken side han stod på.

 

Men når det gjelder Asle Sveen, ansvarlig for Meir-fusket i Cappelens lærebok, er det rimelig å spørre: Hadde han ikke tilstrekkelige kunnskaper om emnet han skulle belære ungdom i? Eller var han rett og slett på parti med Lysestøl, Nilsen og PLO?  (Etter å ha fått sitatet nøyaktig og i kontekst, sløyfet Cappelen det i senere utgaver.)

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise