Verdens år for flyktninger – fra Palestina

Siden 1959 har FN proklamert en del internasjonale år for saker som er viktige for hele verden. Det første året var 1959-1960, som begynte i juli 1959. Målet var å gjøre slutt på flyktningleirene i verden, og ved utgangen av 1960 var det ingen flere leirer igjen i Europa.

 

Flyktningåret 1960 ble markert internasjonalt på frimerker 1960, også av Norge – og Libanon. Emblemet var treet med røtter som ikke var rotfaste.

 

Noen arabiske land hadde ikke det internasjonale aspektet, men fokuserte på det problemet de hadde vært med på å skape. 7. april 1960 utkom en felles utgave med seks merker Egypt og Syria, som var i union (UAR), samt Jemen. 

 

 

Merkene, med UNRWA-symbolet, var de første som fokuserer på de arabiske flyktningene og viser en leir som godt kan være i Gaza. Bak piggtråden peker barna på det okkuperte hjemlandet, Palestina.

Saudi-Arabias tre merker (11.10.1960) har det internasjonale tre-emblemet. Palestinakartet er annerledes enn det fra UAR, som ikke har markert Gaza og Vestbredden.

 

 

 

 

 

Merket fra Gaza/Palestina ble utgitt på en betydningsfull dato, 29. nov., datoen for FNs delingsplan - som er begynnelsen på problemet. Da 1960 var forbi, hadde Egypt, Syria og Saudi-Arabia ikke gjort det de kunne for å hjelpe flyktningene, nemlig gi dem statsborgerskap. Det internasjonale flyktningåret ble bare et middel til å påpeke at Israel var årsaken.
Forrige artikkelSpørretimer i Knesset
Neste artikkelIDF-operasjon på Gaza-stripen vil få oss til å stanse fredsforhandlingene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Olav V. Landsverk er pensjonert lektor.