Verdens år for flyktninger – fra Palestina

Siden 1959 har FN proklamert en del internasjonale år for saker som er viktige for hele verden. Det første året var 1959-1960, som begynte i juli 1959. Målet var å gjøre slutt på flyktningleirene i verden, og ved utgangen av 1960 var det ingen flere leirer igjen i Europa.

 

Flyktningåret 1960 ble markert internasjonalt på frimerker 1960, også av Norge – og Libanon. Emblemet var treet med røtter som ikke var rotfaste.

 

Noen arabiske land hadde ikke det internasjonale aspektet, men fokuserte på det problemet de hadde vært med på å skape. 7. april 1960 utkom en felles utgave med seks merker Egypt og Syria, som var i union (UAR), samt Jemen. 

 

 

Merkene, med UNRWA-symbolet, var de første som fokuserer på de arabiske flyktningene og viser en leir som godt kan være i Gaza. Bak piggtråden peker barna på det okkuperte hjemlandet, Palestina.

Saudi-Arabias tre merker (11.10.1960) har det internasjonale tre-emblemet. Palestinakartet er annerledes enn det fra UAR, som ikke har markert Gaza og Vestbredden.

 

 

 

 

 

Merket fra Gaza/Palestina ble utgitt på en betydningsfull dato, 29. nov., datoen for FNs delingsplan - som er begynnelsen på problemet. Da 1960 var forbi, hadde Egypt, Syria og Saudi-Arabia ikke gjort det de kunne for å hjelpe flyktningene, nemlig gi dem statsborgerskap. Det internasjonale flyktningåret ble bare et middel til å påpeke at Israel var årsaken.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise