FAKTA OM ISRAELSKE PARTIER

FAKTA OM ISRAELSKE PARTIER: Hatnua Hachadasha Meretz Publisert: 18. januar 2006 Sist oppdatert: 19. januar 2011 Av Kenneth O. Bakken Partileder: Haim Oron Stiftet: 1992 Antallet Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 3 (6 i 2006) Politisk plassering: Venstresiden. Ideologisk grunnlag: Sosialdemokratisk, sekularistisk, fredsaktivistisk, miljøaktivistisk, arbeiderzionistisk. Kampsaker: Etableringen av en palestinsk stat. De arabiske israelernes rettigheter. Israel må trekke seg ut av alle, eller nesten alle, bosetninger på Vestbredden. Meretz ble formet i 1992 som en sammenslåing av de tre partiene CRM, Mapam og Shinui. I Knesset-valget samme år fikk partiet tolv representanter inn i nasjonalforsamlingen, og ble med det tredje størst. Statsminister Yitzhak Rabin (Ap) dro partiet inn i en regjeringskoalisjon. Yossi Sarid var partileder under valgkampen frem mot valget i 1996, og oppnådde ni seter i Knesset. Meretz var igjen et opposisjonsparti. To år før valget i 1999 brøt Shinui-gruppen ut av partiet. Ved valget i 2003 fikk partiet seks mandater i Knesset. I juni 2005 bytter partiet navn til Meretz-Yahad. Dette var et kompromiss som ble innført, etter at en partigruppe helst ville beholde det gamle navnet, mens en annen partigruppe ønsket å bytte til navnet Yahad. Ved valget i 2006 droppet man "Yahad" og gikk til valg som Meretz med slagordet "Meretz på venstresiden, mennesket i sentrum". De oppnådde fem seteri Knesset. Ved valget i 2009 hadde Haim Oron tatt over som partileder for Yossi Beilin. Da hadde partiet slått seg sammen med partiet Den nye bevegelse (Hatnua Hachadasha). Partinavnet ble dermed "Den nye bevegelse Meretz". Heller ikke denne gangen lyktes man å snu den dårlige trenden, på tross av Arbeiderpartiets svake valgresultat. Endte til slutt med 3 mandater. Les mer: Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om "Meretz". En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Libraryog Wikipedia.  
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

FAKTA OM ISRAELSKE PARTIER:
Hatnua Hachadasha Meretz
Publisert: 18. januar 2006
Sist oppdatert: 19. januar 2011
Av Kenneth O. Bakken

Partileder: Haim Oron
Stiftet: 1992
Antallet Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 3 (6 i 2006)
Politisk plassering: Venstresiden.
Ideologisk grunnlag: Sosialdemokratisk, sekularistisk, fredsaktivistisk, miljøaktivistisk, arbeiderzionistisk.
Kampsaker: Etableringen av en palestinsk stat. De arabiske israelernes rettigheter. Israel må trekke seg ut av alle, eller nesten alle, bosetninger på Vestbredden.

Meretz ble formet i 1992 som en sammenslåing av de tre partiene CRM, Mapam og Shinui. I Knesset-valget samme år fikk partiet tolv representanter inn i nasjonalforsamlingen, og ble med det tredje størst. Statsminister Yitzhak Rabin (Ap) dro partiet inn i en regjeringskoalisjon. Yossi Sarid var partileder under valgkampen frem mot valget i 1996, og oppnådde ni seter i Knesset. Meretz var igjen et opposisjonsparti. To år før valget i 1999 brøt Shinui-gruppen ut av partiet. Ved valget i 2003 fikk partiet seks mandater i Knesset. I juni 2005 bytter partiet navn til Meretz-Yahad. Dette var et kompromiss som ble innført, etter at en partigruppe helst ville beholde det gamle navnet, mens en annen partigruppe ønsket å bytte til navnet Yahad.

Ved valget i 2006 droppet man “Yahad” og gikk til valg som Meretz med slagordet “Meretz på venstresiden, mennesket i sentrum”. De oppnådde fem seteri Knesset.

Ved valget i 2009 hadde Haim Oron tatt over som partileder for Yossi Beilin. Da hadde partiet slått seg sammen med partiet Den nye bevegelse (Hatnua Hachadasha). Partinavnet ble dermed “Den nye bevegelse Meretz”. Heller ikke denne gangen lyktes man å snu den dårlige trenden, på tross av Arbeiderpartiets svake valgresultat. Endte til slutt med 3 mandater.
Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om “Meretz”.

En hovedkilde til opplysningene på denne siden er Jewish Virtual Libraryog Wikipedia.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFAKTA OM ISRAELSKE PARTIER
Neste artikkelFAKTA OM ISRAELSKE PARTIER
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise