Hvem er Amram Mitzna?

Amram Mitzna er den nye lederen for det israelske Arbeiderpartiet. Han regnes som en utpreget “due” i konflikten med araberne.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Amram Mitznas besteforeldre bodde Polen og Russland. De utvandret til Tyskland i begynnelsen av 1900-tallet. Hans mor ble født i Berlin, hans far i Leipzig. De kom til Israel som unge pionerer.

Mitnas liv
Amram Mitzna ble født i 1945 på kibbutz Dovrat. Han har universitetsstudier i geografi og politisk vitenskap ved Haifa Universitet, og i offentlig administrasjon ved Harvard University i Boston.

Han kom inn i hæren i 1963. Han har for det meste tjenestegjort i panservåpenet, og ble etter hvert divisjonssjef. Han ble såret både under seksdagerskrigen i 1967 og i Jom Kippur-krigen i 1973. Han har også fått medalje for fremragende tjeneste.

Under Libanon-krigen i 1982 var han brigade-general, og kritiserte daværende forsvarsminister Ariel Sharon for måten han håndterte krigen på.

I 1986-1990 var han øverstkommanderende i sentralkommandoen, og var da blant annet øverstkommanderende for den israelske hæren på Vestbredden under den første intifadaen. Han var meget tøff med opprørerne. Han gav ordre til å ødelegge hus, til deportasjoner og til å skyte mot opprørere. Men det var intifadaen som overbeviste ham om at det ikke nytter å løse konflikten med palestinerne med ren makt. Det gjorde ham til en av “duene” i Arbeiderpartiet.

I 1993 ble han leder for det israelske forsvarets planleggingsdivisjon. I 1993 trakk han seg tilbake fra hæren med graden generalmajor.
I november 1993 ble han valgt som ordfører i Haifa. Han ble siden gjenvalgt med 65 % av stemmene. I sine to perioder som ordfører har han hatt et utstrakt samarbeid med Likud.

I august 2002 erklærte han seg som kandidat til å lede det israelske Arbeiderpartiet, og i november ble han valgt i et primærvalg hvor alle partimedlemmene hadde stemmerett.
Mitzna er gift og har tre barn.

Politikk
Mitzna har erklært at han vil forhandle med Arafat hvis han blir statsminister. Hvis forhandlingene ikke fører fram, skal Israel trekke seg ensidig (uten innrømmelser fra palestinerne) tilbake fra hele Gaza og det meste av Vestbredden. De israelske bosetterne skal måtte flytte tilbake til Israel. Mitzna sier at Israels vanskeligheter skriver seg fra okkupasjonen av Vestbredden og Gaza. Mitzna tror at det nå er “en ny holdning, nye ledere og en ny tilnærming” fra palestinernes side.

Han vil gjenoppta forhandlinger med palestinerne “der de stanset i januar 2001” (før Ariel Sharon ble valgt som statsminister). Han mener at når forhandlingene under Barak strandet, var det fordi Barak riktignok gikk til store innrømmelser i ord, men han gjennomførte ikke konkrete tiltak “på bakken” for å skape tillit hos palestinerne: Han gjennomførte ikke tilbaketrekninger som var avtalt. [Grunnen til at Barak ikke gjorde det, var at palestinerne ikke gjennomførte sine forpliktelser, de samme “innrømmelsene” som de hadde gjort hver gang om å bekjempe terror, fredsundervisning i skolene osv.]

Hans politiske motstandere sier at han med det gjør Arbeiderpartiet til en “Meretz-klone”. (Meretz er Israels parallell til SV.) Mange i Arbeiderpartiet frykter at han i stor grad vil støte sentrumsvelgerne fra seg, og det er press for at han skal moderere sine offentlige synspunkter. Når dette blir skrevet i begynnelsen av desember, tyder det meste på en stor valgseier for høyresiden.

Forrige artikkelKan få 20 nye plasser i Knesset
Neste artikkelStolt av selvmords-sønn
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no