Israels første astronaut Ilan Ramon

Israels første astronaut var med i den siste skjebnessvangre utskytningen av romferjen Columbia. 1. februar gikk Columbia i oppløsning over Texas, og mannskapet på sju døde.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️


(Foto: NASA)

– Menneskehetens ferd ut i rommet vil fortsette. Amerikansk-israelsk samarbeid på dette området vil også fortsette. Dagen vil komme når andre israelske astronauter blir skutt ut i verdensrommet. Jeg er viss på at minnet om Ilan Ramon, Israels første rompionér, vil brenne seg fast i våre hjerter, sa statsminister Ariel Sharon i en minnetale for den avdøde obersten i det israelske luftforsvaret.

Israel reagerte med sjokk, sorg og vantro da de 1. februar mistet sin store nasjonalhelt i Columbia-ulykken.
Ilan Ramon var sønn av en Holocoust-overlever, og denne romferden spilte en sterk symbolsk rolle for en hardt prøvet nasjon. 

Ba over Jerusalem
I løpet av de 16 døgnene romferden varte, var Ramons bedrifter i verdensommet noe som kunne få israelernes oppmerksomhet bort fra de daglige angrepene fra palestinske terrorgrupper.
President Moshe Katsav sendte med en spesiell gave: Et kort med størrelse som et kredittkort, som inneholdt bibelen.
Idet romferjen passerte høyt over Jerusalem fremsa Ramon en jødisk bønn, og han holdt en felles pressekonferanse sammen med statsminister Ariel Sharon.

Gravlagt i Israel
5. februar ble israelske myndigheter varslet om at Ilan Ramon var funnet. 10. februar ble det avholdt en minnesamling, og Ramon ble gravlagt i Nahalal med full militær æresbevisning.
Ilan Ramon etterlater seg kona Rona og fire barn – Assaf (14), Tal (12), Yiftah (9) og Noa (5).
– Ramon var en mann som ikke fortjente å bli tatt ifra oss, sa statsminister Ariel Sharon.

Ilan Ramon ble født 20. juni 1954 i Tel Aviv.
Det amerikansk-israelske romsamarbeidet går tilbake til 11. desember 1995, da president Bill Clinton og statsminister Shimon Peres varslet at USA kom til å trene israelske astronauter.

Relevante lenker
Biografi fra NASA
Omtale fra israelsk UD
Jpost.com spesialside om Ilan Ramon
“Plant et tre til minne om Ilan Ramon”

Kondolanse
IDF har opprettet en e-post adresse hvor det går an å sende kondolansehilsen til Ilan Ramons familie.
Adressen er:
ilanfamily@mail.idf.il


Statsminister Ariel Sharon under en felles pressekonferanse med astronautene ombord i romferjen Columbia. (Foto: Ohayon Avi, GPO) 


Mannskapet ombord i Columbia. (Foto: NASA)

Det vitenskapelige hovedfokus for den israelske astronauten var å avdekke hvordan sandstøv fra Sahara påvirker værforholdene i Middelhavet. (Foto: NASA)

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel20% av israelerne mot Irak-angrep
Neste artikkelPass opp for massakrer
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise