Bidrar Israel til en voldsspiral?

Israels anklagere mener israelske gjengjeldelsesaksjoner etter terror bidrar til en voldsspiral.
Denne tunnelen ble oppdaget mot grensen til Egypt i 2006. (Illustrasjonsfoto: IDF, flickr.com)
Formålet med tunnelene er å kunne angripe Israel. (Illustrasjonsfoto: IDF, flickr.com)

Forutsetningen må da være at en av partene frivillig kan stanse spiralen ved ikke å svare på den andre sidens vold. Israels erfaringer peker i stikk motsatt retning: – Når landet ikke gir et bestemt svar på palestinsk terror, følger mer terror, og når Israel gjør «de passende militære tiltak», går antallet og dødsraten i terrorangrepene ned, skriver den amerikanske jusprofessoren Alan Dershowitz i sin bok «The case for Israel». – Det er ikke noe Israel kan gjøre for å stanse terror, uten å gjøre tiltak for å forhindre at terrorister lykkes i sine angrep, konkluderer Dershowitz.

Hovedtanken bak voldsspiral-anklagen mot Israel [for det er selvsagt den jødiske staten som skal legge ned våpen først], bygger på at terroren er motivert av hevnlyst hos frustrerte individer som ikke ser andre alternativer. Historien viser imidlertid at terroren som er rettet mot Israel er del av en godt planlagt og virkningsfull strategi valgt av det palestinske lederskapet. Det kan være lettere å rekruttere selvmordsbombere fra en frustrert befolkning, men terrorister setter ikke ut på sine dødbringende angrep alene. De er på oppdrag for ledere som ser på dem som våpen i kampen for Israels utslettelse.

Kostnaden med en selvmordsbomber er ganske lav, fordi de radikale terrorgruppene ser det som en gevinst både når israelere og palestinere blir drept.

Alan Dershowitz lister opp fire mål som de palestinske lederne har i sin terrorstrategi:

1. Å provosere frem en kraftig israelsk gjengjeldelse som verdensopinionen dømmer til «overdreven bruk av styrke».

2. Grupper som Hamas har interesse av å drive den israelske befolkning mot høyre politisk, for å redusere utsiktene til en forhandlingsløsning som sikrer fremtiden til en stat med jødisk flertall.

3. Å drepe så mange israelere som mulig. Forsøke å skremme Israel til underdanighet.

4. Å tilfredsstille den arabiske opinionen som alt for ofte blir undervist i klasserom, moskeer og media at drap på jøder er en forpliktelse.

– Bare det første av disse målene kan bli påvirket av moderat israelsk gjengjeldelse, men til en høy pris, skriver Dershowitz.

Han konkluderer: «Å tro at israelsk moderasjon vil bety en betydelig reduksjon i terroren, er på falsk grunnlag å tro at den er del av en voldsspiral i stedet for en viktig taktikk som har virket for palestinerne.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelI høy beredskap etter drapet på Rantisi
Neste artikkelSharon-planen
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise