Ammoniakk-tank i Haifa var truet

Litt i etterkant vil vi ta opp en viktig side ved rakett-angrepene fra Hizbollah mot Israel i sommer:

Litt i etterkant vil vi ta opp en viktig side ved rakett-angrepene fra Hizbollah mot Israel i sommer:

En av de store truslene mot Israel, var faren for at en stor ammoniakk-tank i Haifa skulle bli truffet. Det er Haifa Chemicals som eier den.

Dersom tanken hadde fått et direkte treff, kunne det ha ført til en stor sky av ammoniakk, som er giftig. Alle innenfor en radius av 5,5 km ville være truet. Det er mye i et tettbefolket bystrøk.

Tre kompanier av soldater er utdannet til å evakuere befolkningen dersom noe slikt skjer. Men bare et kompani var innkalt, og mange mener at det er altfor lite. De skulle bare ta seg av dem som var i området like i nærheten av tanken. Man satset tydeligvis på at befolkningen litt lenger unna ville få tid nok til at de kunne klare å komme seg vekk på andre måter. Det er vanligvis vind, så ammoniakkskyen vil forhåpentligvis ikke bli altfor bred.

Fagfolk mente at tanken burde tømmes. Men man valgte å ta sjansen på at det skulle gå bra. Riktignok ble mengden ammoniakk inne i tanken noe redusert. Men det gikk ganske langsomt. Soldatene ble fortalt at risikoen var større ved å tømme tanken via skip enn ved å beholde ammoniakken i tanken.

Hvis konsentrasjonen av ammoniakk er høy, er den dødelig. Ved lavere konsentrasjon kan man få pusteproblemer og miste orienteringsevnen.

Det er sikkert flere “tikkende bomber” rundt omkring. I forbindelse med en terror-aksjon i Ashkelon (ikke langt fra Gaza) 14. mars 2004, kom det fram at også den aksjonen lett kunne ha utløst en sky av giftige stoffer og ført til hundrevis eller tusenvis av drepte.

Dette er noe av grunnen til at Israel ikke kan leve med en stor rakett-trussel mot store deler av landet.

Kilde: En artikkel 2. september 2006 av Uri Blau i Ha’aretz.

 

Forrige artikkelLiebermans lovendringsforslag kan felle regjeringen
Neste artikkelVi må ta kontroll over Philadelphi-traséen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no