– Dialog skaper ikke fred

Sherri Mandell fra Israel ble møtt av fordømmelse fra en amerikaner hun møtte i New York. "Dere israelere må være i dialog med palestinerne. Det er deres feil at dere ikke har fred," ble hun fortalt. Da Mandell spurte newyorkeren ut om hans eget personlige liv, kom det fram at han bodde sammen med en venn fordi hans kone hadde kastet ham ut av huset…
Ekteparet Seth og Sherri Mandell sammen med sin eldste sønn. Koby (13) ble drept på brutalt vis av palestinske terrorister i mai 2001.

– Fred blir ikke oppnådd bare av å være i nærheten av hverandre, påpeker Mandell, ved å få folk sammen for å surfe, snakke eller lage filmer. Fred er ikke å føre ulike folk sammen, men helbredelse av individer, skriver hun på sin bloggside i Jerusalem Post.
På hebraisk er ordet fred, shalom, nært knyttet til ordet helhet, shalem. Når en person blir hel inni seg selv og i sin familiesituasjon, er han villig til å gå utenfor seg selv for å skape fred med andre. Hvis han ikke føler denne helheten inni seg selv, kan det ikke bli fred, mener Mandell.

– Folk liker å tro at dersom israelerne bare åpnet sine armer litt mer, og gikk langs gaten arm i arm med palestinerne, ville vi få fred.

Sameksistens og dialog skaper ikke fred, fred blir oppnådd når en person finner en måte å omskape sin smerte til kreativitet og selvutvikling. Derfor skulle alle fredselskende folk som kommer hit støttet palestinske tiltak for å helbrede deres eget samfunn fra det hat og den martyrdom som så ofte blir æret blant dem, argumenterer Mandell.

Helt siden før Oslo-prosessen har israelske myndigheter utdannet sitt folk for fred. Bare når palestinerne begynner å gjøre det samme vil freden ha en sjanse.

I stedet for sommerleirer hvor barn får trening i geriljakrig, kan palestinerne kopiere tiltaket som Sherri og mannen Seth har startet i Israel. Ekteparet Mandell mistet sin sønn Koby da han var bare 13 år. Koby ble slått i hjel med steiner av palestinske terrorister 8. mai 2001. Nå arrangerer Sherri og Seth ferieleirer for hundrevis av barn som har mistet sine nærmeste i terrorangrep gjennom Koby Mandell stiftelsen. «Deltakerne får hjelp til å finne mening i sine tap, slik at familiene blir sterkere i stedet for svakere etter sine trauma», heter det på stiftelsens nettside.

– Når også palestinerne arrangerer leirer som har som mål å helbrede smerten de har opplevd vil det være en sjanse for fred, mener Mandell.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise