Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ingen kriger, mer terror

Ron Ben-Yishai tror ikke det blir noe angrep mot Irans atominstallasjoner i løpet av det neste året. Han tror ingen storkriger, men mer terror, er i vente.

I forbindelse med den jødiske nyttårsfeiringen har militærkorrespondent for den israelske storavisen Yedioth Aharonoth skrevet en analyse av hvordan han forutser Israels sikkerhetssituasjon i det jødiske året 5771.

– Det er ikke ventet noen dramatiske endringer i sikkerhetssituasjonen neste år. En krig vil ikke bryte ut, og en større militær konfrontasjon vil sannsynligvis ikke finne sted. For tiden har alle hovedaktørene, som kunne utløst en større oppflamming, sterk interesse i å vise tilbakeholdenhet og unngå konfrontasjon, innleder Ben-Yishai.

Likevel er det grunn til bekymring. Spenningen i forhold til Hizbollah i Libanon og Hamas på Gaza-stripen kan alltid utløse mindre trefninger. Israels største utfordring vil antakeligvis bli opptrapping i terror, både på Vestbredden og inne i Israel. Hamas, Iran og Hizbollah vil gjøre alt de kan for å ødelegge forhandlingene.

Neppe Iran-angrep
Den største militærstrategiske trusselen for Israel er fortsatt Irans atomprogram. Ayatollah-regimet fortsetter å samle lavanriket uran og å utvikle krigshoder til sine raketter som kan utstyres med atomladning.

Det er de dårlige nyhetene. De gode nyhetene er at lederne i Teheran i løpet av det neste året ikke vil nå det teknologiske og praktiske «gjennombrudd» som er nødvendig til å kunne utstyre sine langtrekkende raketter med atomstridshoder, skal man tro etterretning fra USA, Israel og Det internasjonale atomenergibyrå.
– Dersom dette anslaget stemmer, vil USA og det internasjonale samfunn fortsatt ha ett år til å vurdere effekten av sanksjonene, påpeker Ben-Yishai.

Israel vil neppe kunne angripe Irans atominstallasjoner uten grønt eller gult lys fra Obama-administrasjonen. Det er en av hovedårsakene til at Netanyahu har bøyd av for press fra Washington når det gjelder prosessen med palestinerne. I bytte mot kompromisser her, håper statsminister Benjamin Netanyahu å få tettere samarbeid med USA i å stanse, eller forsinke, Irans atomprogram.

– Et oppmuntrende tegn på denne fronten, var at Obama godkjente en ny våpenkjøpspakke for Israel, skriver Ben-Yishai.

Arbeidsområder for IDF
Israelsk etterretning vil det neste året være opptatt med å identifisere militære mål i Libanon, Syria og Gaza-stripen, og følge den militære oppbyggingen til Hizbollah, Hamas og Assad-regimet. For Israel er det viktig at ingen av fiendene skaffer seg våpensystemer som vil utsette IDF for betydelig økt risiko i en framtidig konflikt.

De israelske bakkestyrkene vil blant annet fokusere på underjordisk krigføring, for å være forberedt på tunnelsystemene som er utviklet i Sør-Libanon og Gaza-stripen. En betydelig del av de underjordiske anleggene til Hizbollah og Hamas er bygd under sivile boligområder.

Den israelske marinen forbereder seg intensivt på nye internasjonale flåter som vil prøve å bryte sjøblokaden av Hamas-regimet på Gaza-stripen.

IDF har også hele tiden fokus på å utvikle nye forsvarssystemer for raketter.

Store utskiftninger
Før sommeren 2011 vil de aller fleste nøkkelpersoner i IDF, sikkerhetstjenesten Shin Bet og Mossad være skiftet ut. En slik omfattende utskiftning skal ikke tidligere ha funnet sted i løpet av så kort tid, ifølge Ben-Yishai.

– I lys av alle sikkerhetsutfordringene er det en farlig gambling, mener han.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart