Rachel Corrie og andre Rachel

Det er fortsatt uklart og omstridt hva som skjedde da Rachel Corrie (23) ble drept på Gaza-stripen 16. mars 2003.

Den amerikanske aktivisten fra International Solidarity Movement (ISM) ble knust under en IDF-bulldoser da hun forsøkte å hindre ødeleggelse av en palestinsk bolig. Det israelske forsvaret har hele tiden hevdet at føreren av bulldoseren ikke så Corrie. ISM hevder det var ingenting som hindret føreren fra å se henne.

Denne artikkelen handler ikke om striden rundt Corries død. [Den kan du lese om på Wikipedia.]

Den handler heller ikke om den voldsomme oppmerksomheten Rachel Corrie har fått etter sin død. [Det norske teatret satte opp en forestilling om henne, Radioteateret fulgte opp med eget program, et irsk skip er oppkalt etter henne osv. Dette er bare noen få eksempler på det enorme fokuset på Corrie.]

Denne artikkelen handler om de andre Rachel, israelske kvinner og jenter, som ikke ble drept som resultat av en ulykke, uoppmerksomhet eller misforståelse, men som ble brutalt myrdet med overlagt drap.

– De har ikke fått skuespill eller konserter i sitt navn, heller ikke langvarig medieoppmerksomhet, påpeker Rona Hart fra Haifa i et leserbrev i Jerusalem Post 19. oktober.

I mars 2010 reiste familien til Rachel Corrie privat erstatningssøksmål mot den israelske stat. Totalt krever foreldrene 1,9 millioner kroner i kompensasjon fra Israels forsvarsdepartement. De krever også en unnskyldning.

– Det vil ikke komme noen unnskyldning fra Al-Aqsa Martyrbrigader, eller dets like, for drapene på de andre Rachel, påpeker Rona Hart.

De andre Rachel


Rachel Levi (19) var en av åtte unge israelere som ble drept da en palestinsk terrorist krasjet inn i en gruppe ungdommer som stod på en bussholdeplass sør for Tel Aviv i februar 2001.


Rachel Thaler (16) døde 27. februar 2002, etter skader som hun pådro seg da en selvmordsterrorist 16. februar 2002 utløste sine eksplosiver i et shoppingsenter.


Rachel Gavish (50), hennes mann, far og sønn ble drept av en terrorist som stormet inn i deres hus og skjøt dem 28. mars 2002.


Rachel Levy (17) ble drept av en selvmordsterrorist i Jerusalem 29. mars 2002.


Rachel Charhi (36) døde 4. april 2002, av skadene hun fikk da en selvmordsterrorist fem dager tidligere utløste sine eksplosiver i en kafé i Tel Aviv.


Rachel Shabo (40) ble drept 20. juni 2002, sammen med tre av hennes sønner, da en terrorist tok seg inn i huset deres og skjøt dem.


Rachel Kol (53) ble myrdet sammen med sin mann Dov 23. juli 2005, da deres bil ble angrepet av terrorister.


Rachel Ben Abu (16) ble drept av en selvmordsterrorist 12. juli 2005 i et kjøpesenter i Netanya.

(Foto: Israelsk UD)

Forrige artikkelIsrael-turen 2010
Neste artikkelMofaz til Netanyahu: – Skap fred
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.