Hvorfor israelerne har gått til høyre

[caption id="" align="aligncenter" width="259" caption="Moshe Arens er tidligere Knesset-medlem, forsvarsminister og utenriksminister for Likud."][/caption]

 

I løpet av de siste ti årene har stadig flere israelere blitt skeptiske til en fredsprosess med palestinerne.

I en artikkel i Ha'aretz 26. oktober pekte Moshe Arens ut fem store skuffelser for folk som på et eller annet tidspunkt så på seg selv som en del av "fredsleiren". 1. Til tross for entusiasmen for Oslo-avtalene, og til tross for Nobelprisen som ble delt ut til Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Yasser Arafat, ble det mer og mer klart at denne prosessen var feilslått. 2. Den ensidige tilbaketrekningen fra sikkerhetssonen i Sør-Libanon, som i første omgang var et populært tiltak i den israelske befolkningen, oppmuntret palestinske terrorister, styrket Hizbollah og ledet til slutt til Den andre Libanon-krigen i 2006. 3. Bølgen av palestinsk terror under den andre intifadaen drepte tusen israelere, og ble ikke stanset før israelske forsvarsstyrker gikk inn i de palestinske byene i Judea og Samaria [våren 2002]. 4. Tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, som hadde bred støtte i 2005, blir nå sett på som en tragisk feil av mange. 5. Den andre Libanon-krigen førte til at Hizbollah i realiteten overtok kontrollen over Libanon. Les Herb Keinons forklaringer Israelerne ser hvilken trussel de står overfor i nord og sør. Ingen kan tenke seg å stå overfor en tilsvarende trussel fra høydedragene på Vestbredden. I en meningsmåling fra American Jewish Committee sier 76 prosent av amerikanske jøder seg enig med følgende påstand: Arabernes mål er ikke å få kontroll over de okkuperte områdene, men å ødelegge staten Israel. - Dersom dette også er synet til den israelske befolkning, forklarer det mye om det politiske bildet i Israel for tiden, påpeker Arens. Han tror mange Likud-tilhengere kan velge å støtte Avigdor Lieberman og Israel Beiteinu ved neste valg, dersom statsminister Benjamin Netanyahu beveger seg for langt til venstre.
Moshe Arens er tidligere Knesset-medlem, forsvarsminister og utenriksminister for Likud.

 

I løpet av de siste ti årene har stadig flere israelere blitt skeptiske til en fredsprosess med palestinerne.

I en artikkel i Ha’aretz 26. oktober pekte Moshe Arens ut fem store skuffelser for folk som på et eller annet tidspunkt så på seg selv som en del av «fredsleiren».

1. Til tross for entusiasmen for Oslo-avtalene, og til tross for Nobelprisen som ble delt ut til Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Yasser Arafat, ble det mer og mer klart at denne prosessen var feilslått.

2. Den ensidige tilbaketrekningen fra sikkerhetssonen i Sør-Libanon, som i første omgang var et populært tiltak i den israelske befolkningen, oppmuntret palestinske terrorister, styrket Hizbollah og ledet til slutt til Den andre Libanon-krigen i 2006.

3. Bølgen av palestinsk terror under den andre intifadaen drepte tusen israelere, og ble ikke stanset før israelske forsvarsstyrker gikk inn i de palestinske byene i Judea og Samaria [våren 2002].

4. Tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, som hadde bred støtte i 2005, blir nå sett på som en tragisk feil av mange.

5. Den andre Libanon-krigen førte til at Hizbollah i realiteten overtok kontrollen over Libanon.

Les Herb Keinons forklaringer

Israelerne ser hvilken trussel de står overfor i nord og sør. Ingen kan tenke seg å stå overfor en tilsvarende trussel fra høydedragene på Vestbredden.

I en meningsmåling fra American Jewish Committee sier 76 prosent av amerikanske jøder seg enig med følgende påstand: Arabernes mål er ikke å få kontroll over de okkuperte områdene, men å ødelegge staten Israel.

– Dersom dette også er synet til den israelske befolkning, forklarer det mye om det politiske bildet i Israel for tiden, påpeker Arens. Han tror mange Likud-tilhengere kan velge å støtte Avigdor Lieberman og Israel Beiteinu ved neste valg, dersom statsminister Benjamin Netanyahu beveger seg for langt til venstre.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise