Hvorfor israelerne har gått til høyre

  I løpet av de siste ti årene har stadig flere israelere blitt skeptiske til en fredsprosess med palestinerne. I en artikkel i Ha’aretz 26. oktober pekte Moshe Arens ut fem store skuffelser for folk som på et eller annet tidspunkt så på seg selv som en del av “fredsleiren”. 1. Til tross for entusiasmen for Oslo-avtalene, […]

Moshe Arens er tidligere Knesset-medlem, forsvarsminister og utenriksminister for Likud.

 

I løpet av de siste ti årene har stadig flere israelere blitt skeptiske til en fredsprosess med palestinerne.

I en artikkel i Ha’aretz 26. oktober pekte Moshe Arens ut fem store skuffelser for folk som på et eller annet tidspunkt så på seg selv som en del av “fredsleiren”.

1. Til tross for entusiasmen for Oslo-avtalene, og til tross for Nobelprisen som ble delt ut til Yitzhak Rabin, Shimon Peres og Yasser Arafat, ble det mer og mer klart at denne prosessen var feilslått.

2. Den ensidige tilbaketrekningen fra sikkerhetssonen i Sør-Libanon, som i første omgang var et populært tiltak i den israelske befolkningen, oppmuntret palestinske terrorister, styrket Hizbollah og ledet til slutt til Den andre Libanon-krigen i 2006.

3. Bølgen av palestinsk terror under den andre intifadaen drepte tusen israelere, og ble ikke stanset før israelske forsvarsstyrker gikk inn i de palestinske byene i Judea og Samaria [våren 2002].

4. Tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, som hadde bred støtte i 2005, blir nå sett på som en tragisk feil av mange.

5. Den andre Libanon-krigen førte til at Hizbollah i realiteten overtok kontrollen over Libanon.

Les Herb Keinons forklaringer

Israelerne ser hvilken trussel de står overfor i nord og sør. Ingen kan tenke seg å stå overfor en tilsvarende trussel fra høydedragene på Vestbredden.

I en meningsmåling fra American Jewish Committee sier 76 prosent av amerikanske jøder seg enig med følgende påstand: Arabernes mål er ikke å få kontroll over de okkuperte områdene, men å ødelegge staten Israel.

– Dersom dette også er synet til den israelske befolkning, forklarer det mye om det politiske bildet i Israel for tiden, påpeker Arens. Han tror mange Likud-tilhengere kan velge å støtte Avigdor Lieberman og Israel Beiteinu ved neste valg, dersom statsminister Benjamin Netanyahu beveger seg for langt til venstre.

Forrige artikkelAllah må straffe jødene!
Neste artikkelOpptil 700 Hamas-menn drept under Gaza-krigen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.