Ingen store overskrifter for 49 granater

Hva utgjør en ekstraordinær hendelse? Det spørsmålet ”svarer” israelske og norske nettaviser ganske forskjellig på.

Ingen ekstra store overskrifter i Jerusalem Post, selv om landet ble rammet av 49 raketter på en time lørdag morgen (Faksimile fra JPost.com 19. mars 2011).

Når det skjer noe helt ekstraordinært med relevans til Israel pleier Jerusalem Post og Ha’aretz å bruke ekstra store overskrifter på sine nettsider. De gjorde det for eksempel under Gaza-krigen ved årsskiftet 2009-2010.

Ekstraordinære anledninger
Hver gang det er Yom Kippur, og de israelske mediene ikke oppdateres, pleier de også å markere med stor skrift at det er ”Ingen oppdateringer grunnet Yom Kippur”.

Vi kjenner det igjen også fra nettstedene i Norge. Særlig tabloidavisene på nettet, VG Nett, Dagbladet og Nettavisen, forstørrer overskriftene veldig ved ekstraordinære hendelser.

Men to nyhetssaker i Israel den siste uken har stått som eksempler på den enorme forskjellen mellom norsk og israelsk presse.

Trussel til sjøs
Det første eksemplet fikk vi da israelske marinesoldater bordet det tyskeide frakteskipet Victoria onsdag. Ombord fant de 50 tonn med våpen som hadde kraftig oppgradert arsenalet til Hamas, dersom de hadde kommet frem til terrorgruppen. Funnet inkluderte flere anti-skipsraketter. Noen av disse kunne til og med avfyres fra båt til sjøs.

Dette ville utgjort en enorm trussel for framtidige og nåværende israelske olje- og gassinstallasjoner. Dessuten ville det gjort det nærmest umulig for den israelske marinen å opprettholde blokaden av Gaza-stripen. Den er nødvendig for å forhindre nettopp at slike skip som Victoria fritt kan frakte våpen til Hamas.

49 granater
Lørdag morgen avfyrte terrorgrupper på Gaza-stripen 49 granater mot israelske mål og to israelere ble skadet. Hamas tok på seg ansvaret for ti av granatene. Når vi vet at 215 granater ble avfyrt fra Gaza i løpet av hele 2010, forstår vi noe av omfanget. Nesten én fjerdedel av fjorårets antall bare i løpet av én time.

Forskjell mellom landene
Men de israelske nettavisene var i begge tilfeller blottet for tabloide overskrifter. Ingen ekstra uthevet skrift. Ingen forstørrelse av fonten. Ingen skrikende ord i blokkbokstaver.

Vi kan bare forestille oss hvordan norske nettaviser hadde sett ut dersom noe liknende hadde skjedd i Norge. Dersom terroren hadde rammet oss femti ganger på én time. Dersom våre fiender sendte avanserte våpen til militært godt organiserte terrorgrupper i vårt nabolag.

For Israel derimot er dette så vanlige nyheter at en nettavis der bruker større overskrifter når deres redaksjon har én dags ferie på Yom Kippur.

Manglende dekning
Dekningen av disse hendelsene i vestlige medier har vært nærmest ikke-eksistrende. Naturligvis er nyhetsinteressen for Japan-situasjonen større. Men at slike hendelser dekkes, som er så avgjørende for at vi skal forstå Israels situasjon, burde være forventet.

Vi ville jo utvilsomt brukt blokkbokstaver, uthevet skrift og tabloidord hadde noe slikt rammet oss.

Forrige artikkelNoah Klieger ønsker dødsstraff for Itamar-mordere
Neste artikkel49 granater avfyrt fra Gaza-stripen lørdag morgen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.