Home Hamas Klar krigsforbrytelse fra Hamas

Klar krigsforbrytelse fra Hamas

Når man sikter en varmesøkende, avansert panservern-rakett inn mot en buss som tydelig er sivil, kan ikke angrepet regnes som noe annet enn en krigsforbrytelse.

Det var en russisk-produsert panservern-rakett av typen Kornet (bildet) eller Faggot som rammet bussen. (Foto: Wikipedia)

 

Den varmesøkende raketten slo inn i baksiden av den sivile bussen.

 

Skolebussen var i nærheten av kibbutz Saad, omkring 2,5 kilometer fra Gaza-grensen da den ble truffet torsdag 7. april. Raketten ble avfyrt fra et punkt relativt dypt inne på Gaza-stripen, minst én til halvannen kilometer. Avstanden avslører at folk med erfaring i bruk av panservern-raketter må ha stått bak.

– Avfyringen fant sted bare fire til fem kilometer fra målet, fra et punkt hvor det var klart [for angriperne] at elever var ombord og det var mulig å ha bussen i siktet, skriver Amos Harel og Avi Issacharoff i Ha’aretz.

Til alt hell hadde de fleste elevene forlatt bussen da raketten rammet. Sjåføren hadde bare én 16 år gammel gutt igjen å sette av på siste stoppested. De russisk-produserte Kornet-rakettene er varmesøkende, og slo derfor inn i baksiden av bussen, hvor motoren er plassert. Tenåringen er fortsatt kritisk skadet. Sjåføren fikk skader i foten.

Det synes klart at dette angrepet med overlegg ble gjennomført mot et sivilt mål. Det faktum at en strøm av raketter og granater mot israelske tettsteder fulgte i etterkant, bekrefter dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas har åpent tatt på seg ansvaret for angrepet på skolebussen. De sier angrepet var en gjengjeldelse etter at IDF drepte tre militante palestinere i et luftangrep 1. april. IDF opplyser at de hadde en militær begrunnelse for å ramme palestinerne – de skal ha planlagt å kidnappe israelske turister på Sinai-halvøya.

– Hamas prøver å innføre nye spilleregler, som vil hindre Israel å gjennomføre drap på deres medlemmer. Men Israel kommer til å gjøre det klart for Hamas at landet vil fortsette sine målrettede angrep, og at ethvert forsøk fra Hamas på å bryte internasjonal lov vil bli møtt med et veldig tøft svar, skriver militærkorrespondent Ron Ben-Yishai i Yedioth Aharonoth.

Rakettangrepet mot den sivile bussen er selvsagt ikke noen enestående forbrytelse i krigshistorien til Hamas og de andre terrorgruppene på Gaza-stripen. Det er “unødvendig å si” at Hamas gjennomførte krigsforbrytelser med overlegg under Gaza-krigen – “deres raketter ble med overlegg og uten å vurdere militær nytte [indiscriminately] siktet inn mot sivile mål”, skrev Richard Goldstone i Washington Post 1. april.

Angrepet viser også hvorfor Israels kontroll av vareleveranser til Gaza-stripen er nødvendig. Kornet-rakettene er smuglet inn til Hamas siden Gaza-krigen i 2009, og forsøkene på å smugle inn andre avanserte våpen pågår kontinuerlig. Ved å støtte forsøkene på å bryte sjøblokaden av Gaza-stripen, bidrar norske stortingsrepresentanter til å åpne for nye våpenleveranser til Hamas.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

0

Your Cart