Ønsker tøff respons på terror

Netanyahus regjering blir oppmuntret til å gi et tøft svar på terroren som har rammet Israel de siste dagene. Slike oppfordringer kommer fra det største opposisjonspartiet Kadima, men også fra stemmer som ligger enda lengre ut på den politiske venstresiden.

Skribenten Isi Leibler tilhører høyresiden. Han er tidligere styreleder i Jødisk verdenskongress, og immigrerte til Israel fra Australia i sin ungdom.

– En tøff respons vil forhindre en mer omfattende krigssituasjon på lengre sikt, argumenterer Leibler.

Her skal vi gjengi noen av poengene han trekker fram i en kommentarartikkel i Jerusalem Post 21. august 2011.

Nøye planlagt
Leibler påpeker at terrorangrepet torsdag 18. august ikke var en tilfeldighet. Angrepet var godt planlagt og svært sofistikert gjennomført av rundt 20 godt trente terrorister som benyttet avanserte våpen.

Terroranslaget kunne fort ført til langt flere drepte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Katastrofale følger
I kjølvannet av terrorangrepet og rakettangrepene fra Gaza kan en større konflikt være på trappene. Sinai-halvøya er i ferd med å bli en lekeplass for radikal islamisme, inkludert al-Qaida-inspirerte grupper, påpeker forfatteren. Israels grense til Egypt er nå svært usikker og gir terrorister nye muligheter til å ramme mål i Negev.

Leibler kritiserer Ariel Sharons regjering for å ha gitt fra seg kontrollen over
Philadelphi-korridoren, grensen mellom Egypt og Gaza-stripen. Konsekvensene kan man nå se klart, mener Leibler.

Kan bli presset av USA
Leibler påpeker at Israel har lite handlingsrom i forhold til Barack Obama administrasjonen i Washington. Amerikanerne har i det siste lagt ned stor innsats for å presse Israel til å be om unnskyldning til Tyrkia etter fjorårets bording av Gaza-flåten. Det viser at amerikanerne er villige til “å ydmyke sine nærmeste allierte for å tilfredsstille islamistene”, skriver Leibler.

Dersom ikke Israel nå viser “tilbakeholdenhet” mot terroren, kan USA kanskje true med å trekke sin vetostemme i FNs sikkerhetsråd mot en palestinsk statsdannelse, spekulerer Leibler. Fordømmelser fra Europa er ventet, straks europeerne føler at Israel svarer “uproporsjonalt” på angrepene.

Krig i vente
Skulle statsminister Netanyahu bøye av for slikt press, tror Leibler at full krig er den eneste utsikten. Hans erfaring tilsier at palestinsk terror bare vil tilta dersom den kun blir møtt med tomme trusler fra israelsk side. Før eller siden vil israelerne innse at situasjonen er uutholdelig og gå til forsvarskrig for å forsvare sine innbyggere. Derfor trengs det umiddelbart en tøff respons på terroren, for å forhindre eskalering, påpeker Leibler.

– Vi må få det amerikanske folk og Kongressen til å forstå at tøff respons er forsvar, ikke hevn – og at på tross av de negative politiske følgene [i internasjonal politikk] er regjeringen nødt å beskytte sine innbyggere, skriver Leibler.

– Alternativet er verre
Når det egyptiske valget kommer vil islamistene i Det muslimske brorskap stå fram som en innflytelsesrik maktfaktor. Det kan gjøre grensesituasjonen enda mer ustabil. Forvitringen i forholdet mellom Jerusalem og Kairo skjer samtidig som brorskapets makt øker. Og siden amerikanerne ikke truer med å trekke tilbake bistand, vil den egyptiske hæren fortsatt la islamistene operere fritt så lenge de konsentrerer sin terrorvirksomhet mot Israel.

– Det er en genuin fare for at tøff respons [på terror] kan føre til økende regional turbulens. Men alternativet vil definitivt bryte ned vår sikkerhet, dersom jihadistene får fortsette sine terrorangrep og skyte raketter mot våre innbyggere uhindret. Vår livssituasjon vil da bli utålelig og vi vil på ny tvinges inn i en ny krig i full skala, skriver Leibler.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag