– Jerusalem kan bli mål for rakettangrep

Israels fiender kan komme til å ramme Jerusalem med raketter, ifølge de siste trusselvurderingene til IDF.

Jerusalem. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Jerusalem. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)

De israelske forsvarsstyrkene (IDF) har tradisjonelt antatt at landets fiender vil unngå å ramme Jerusalem med raketter, på grunn av den relativt store arabiske befolkningen i byen og i frykt for å ramme muslimske hellige steder ved en feiltakelse.

– Det er ikke lenger tilfelle. Vi tror nå at Jerusalem kan oppleve rakettangrep, [ikke bare fra Syria og Hizbollah], men selv fra Gaza-stripen, i en framtidig krig, sier en høyt rangert offiser i IDF til Jerusalem Post.

Israels hovedstad ligger klart innenfor rekkevidden til Syrias og Hizbollahs langtrekkende raketter. Også Hamas og Islamsk Jihad har de siste årene fått iranske raketter som kan nå Jerusalem-området.

Jerusalem kommune har mottatt den nye trusselvurderingen fra Sivilforsvaret.

– Vi forbereder oss på alle scenarioer, og innbyggerne vil få den beste sikkerhet og forsvar de behøver, sier byrådsmedlem Elisha Peleg (Likud). Han har ansvar for sikkerhet, beredskap , brann og redning.

Jerusalem kommune arbeider for å finne budsjettmidler til etablering av nye tilfluktsrom.

 

Planlegger stans i atomanlegg

Israelske myndigheter står overfor en situasjon hvor hele landet er innenfor rekkevidde av fiendens raketter. Dette gjelder også atomreaktorene i Dimona og Nahal Sorek.

Israels atomenergibyrå og Sivilforsvaret har lagt planer om å stenge atomrelatert aktivitet ved disse anleggene dersom det viser seg at krig som kan resultere i rakettangrep dypt inn i Israel er nær forestående. I utgangspunktet, rapporterer Amir Oren i Ha’aretz, blir det antatt at ulike rakettforsvarssystemer og forsterkede bygg vil kunne hindre alvorlige skader på reaktorene. Likevel vil myndighetene ta sine forholdsregler.

“Den offisielle forklaringen er at aktiviteten ved reaktorene blir gjennomført for forskningsformål, og at slikt forskningsarbeid ikke trenger å pågå konstant, 24 timer i døgnet, 7 dager i uken,” skriver Oren.

Dimona-reaktoren kom under angrep av Scud-raketter fra Irak under Gulf-krigen i januar og februar 1991. Rakettene bommet på målet.

 

Økt treffsikkerhet

Også Yaakov Katz i Jerusalem Post gjengir opplysninger fra IDFs siste oppdaterte krigsscenarioer. Israel kan komme under angrep av opptil åtte tusen raketter dersom krig bryter ut, anslår etterretningen. Flere hundre israelere kan bli drept i en slik krig.

Rakett-trusselen kommer bare til å øke i årene som kommer. I en eventuell krig i år 2017, vil Israels fiender Hamas, Hizbollah, Syria og Iran ha våpenarsenal som vil tillate dem å avfyre femten tusen raketter mot israelske byer. De fleste rakettene vil ha kort rekkevidde, men opptil 5500 vil ha rekkevidde over 70 kilometer.

– Fiendens raketter blir også mer treffsikre, påpeker en IDF-kilde. Innen 2017 tror IDF at Syria, Hizbollah og Iran vil ha nærmere tusen raketter med en nøyaktig treffsikkerhet innenfor en radius på noen få titalls meter.

Lekkasjene om den økte rakett-trusselen mot Israel kommer fram i en situasjon hvor forsvaret kjemper for økte bevilgninger gjennom statsbudsjettet, påpeker Katz.

 

Forrige artikkelLøslatt terrorist blir Abbas-rådgiver
Neste artikkelDagens vinner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.