Kone til israelsk diplomat skadet av eksplosjon i New Delhi

En israelsk kvinne ble skadet da en bombe utplassert i hennes kjøretøy eksploderte i New Delhi mandag. I Georgia ble en annen bombe oppdaget før den fikk gjort skade.

Iran og Hizbollah har lenge truet med angrep mot israelske mål i utlandet. I går var det fireårsdagen etter at Imad Mughniyeh, øverstkommanderende for Hizbollahs militære styrker, ble drept i Damaskus. Hizbollah holder Israel ansvarlig for drapet, og er spesielt interessert i å gjennomføre hevnaksjoner omkring årsdagen. Israelske og jødiske institusjoner har derfor vært i høy beredskap den siste tiden.

 

Bomben i India

Indiske medier viser bilder av kjøretøyet som den israelske kvinnen skal ha vært i da eksplosjonen inntraff. Kvinnen, som er konen til en israelsk diplomat, ble moderat skadet, melder Ha’aretz. Eksplosjonen skal ha funnet sted i nærheten av den israelske ambassaden i New Delhi. Israelsk utenrikstjeneste har ikke bekreftet identiteten til kvinnen.

– Samarbeidet med de lokale sikkerhetsstyrker fungerer utmerket, sier Yigal Palmor, talsmann i det israelske utenriksdepartementet.

Joji Philip Thomas, som presenterer seg som journalist på sin Twitter-profil, skal ha vært bare tre, fire kjøretøy bak bilen som eksploderte, og som siden kom i brann. En utlending ble kastet ut av bilen og til andre siden av veien, skrev Thomas da han publiserte dette bildet for noen timer siden.

Foto av kjøretøyet som den israelske kvinnen skal ha sittet i. (Foto: Joji Philip Thomas)
Foto av kjøretøyet som den israelske kvinnen skal ha sittet i. (Foto: Joji Philip Thomas)

 

Bomben i Georgia

Også i Georgia har israelske diplomater blitt utsatt for et angrepsforsøk. En lokalt ansatt ved den israelske ambassaden skal ha oppdaget en bombe under sin bil. Bomben ble nøytralisert før den gjorde noen skade, melder israelske nettaviser.

Ambassadør Yitzhak Gerber avdramatiserer situasjonen i Georgia.

– Dette er en del av jobben. Det er veldig lite hyggelig, men vi er alltid oppmerksom på [trusselen]. Når vi tenker på at det var i går vi sa farvel til Imad Mugniyeh, var dette å forvente, sier Gerber.

 

Daglig trussel

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman reagerer sterkt på angrepene.

– Israel vil ikke tolerere angrep på våre diplomater, slår Lieberman fast.

– Dette viser at staten Israel og våre innbyggere står overfor en daglig trussel om terror, både fysisk og diplomatisk. Vi vet nøyaktig hvem som er ansvarlig for angrepet og hvem som planla det, og vi skal ikke bare finne oss i det, sier Lieberman.

Statsminister Benjamin  Netanyahu peker ut Iran som ansvarlig for angrepene.

– Vi vil fortsette å arbeide med lokale sikkerhetsstyrker for å stanse angrepene (…) som kommer fra Iran, sier Netanyahu.

 

Hvordan reagerer Israel?

Bare noen timer etter angrepet i India, er det fortsatt uklart hvordan Israel kommer til å reagere. I juni 1982 innledet Israel Den første Libanon-krigen som svar på mordforsøket på Shlomo Argov, Israels daværende ambassadør i Storbritannia, påpeker journalist Yaakov Katz i Jerusalem Post.

– Ingen av angrepene ser ut til å kunne være et krigsgrunnlag (casus belli) mot Hizbollah, dersom det var Hizbollah som stod bak angrepene, skriver Katz. På den andre side kan Israels avskrekningsevne bli svekket dersom det ikke kommer et militært svar. Senest i januar ble Hizbollah advart av forsvarssjef Benny Gantz mot å gjennomføre angrep mot israelske mål i utlandet.

I løpet av de siste årene er en rekke angrepsplaner mot israelske mål i utlandet blitt stanset. Det er blant annet meldt om angrepsforsøk mot ambassadene i Aserbajdsjan og Thailand, et israelsk flyselskap i Tyrkia og israelske turister i Sinai.

– Det er antatt at Hizbollah har oppgradert sin infrastruktur i utlandet betydelig de siste årene, med spesiell vekt på Europa, Sør-Amerika og Sørøst-Asia, skriver Katz.

Angrepene mot israelske mål er ikke bare en hevnaksjon for drapet på Mughniyeh. Iran har interesse av å vise verden at deres allierte kan slå til over alt – til og med i Georgia og India, og at følgene av et vestlig angrep mot landets atominstallasjoner ikke vil være begrenset til rakettangrep mot Israel fra Hizbollah og Hamas.

Forrige artikkelPalestinerne får fire ganger mer norsk bistand enn haitierne
Neste artikkelPresidenten og hærsjefen skal bli statsminister, kanskje også finansminister og innenriksminister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.