19 av 25 drepte er stridende, og andre sider som NRK og NTB fortier

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber
Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber "alle parter" stanse volden. Dette gjengir NRKs journalist som en fordømmelse, ensidig mot Israels angrep. (Skjermdump fra UDs pressemelding og NRKs artikkel.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

De siste fire døgn har Israel gjennomført et stort antall luftangrep over Gaza-stripen. Da NRK meldte om “våpenhvile” rundt midnatt natt til tirsdag, gjenga de en egyptisk tjenestemann som hevdet “Israel har gått med på å ‘stanse likvideringene'”. Senere i artikkelen skriver journalisten at “minst 25 personer er drept i israelske luftangrep”.

Det er flere sider i saken som norske medier ser ut til å fortie. Det første er forholdet mellom antall stridende drepte og sivile. Dette ble heller ikke nevnt da utenriksdepartementet kom med en pressemelding mandag ettermiddag. Det blir fortalt hvor mange palestinere som blir drept, men ikke hvor mange som var stridende, stolte medlemmer av terrorgruppene Islamsk Jihad og PRC.

Her hører det med å nevne at NRK gjengir utenriksdepartementets pressemelding mye mer ensidig enn teksten gir rom for. “Støre fordømmer Gaza-angrepene,” skriver NRK. Fordømmelse er ikke nevnt i pressemeldingen. Voldsbruken må stanses, er overskriften, og utenriksminister Jonas Gahr Støre “oppfordrer alle parter til å avstå fra nye voldshandlinger”. I NRK leses dette som en ensidig fordømmelse av Israels aksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Flere elementer som mangler

Det blir ikke fortalt at Islamsk Jihad avfyrer raketter fra tettbefolkede områder, og slik bruker sivilbefolkningen i området som menneskelige skjold. Israel har gjennomført helt legitime militære aksjoner mot terrorceller som avfyrer raketter, men sivile, ikke-stridende, har beklageligvis blitt drept og skadet.

Det blir heller ikke fortalt at Israels aksjoner er svært målrettede. For eksempel skal ikke et eneste medlem av Hamas-styrkene være drept de siste fire døgn.

 

Lite fokus på rakettforsvar

Norske medier melder om rakettangrepene fra Gaza-stripen, men har fokusert svært lite på rakettforsvarssystemet Iron Dome.  Nyhetsbyrået NTB laget en liten notis om Iron Dome mandag kveld. “Det israelske forsvaret sier rakettskjoldet «Jernkuppelen» har gitt god beskyttelse mot angrep fra Gazastripen de siste dagene,” skriver NTB.

Faktum er at Iron Dome (eller Jernkuppelen) har avskåret minst 23 raketter som var på vei rett mot israelske boligområder eller vital infrastruktur. Dersom noen av disse rakettene hadde sluppet gjennom, kunne det hatt svært dødbringende effekt på israelsk side.

 

Bli medlem i MIFF i protest mot den urettferdige mediedekningen av Israel!

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag