Nytt angrep på gassrøret fra Egypt

Ingen gruppe har tatt ansvar for angrepet mot installasjonen som krysser Sinai-halvøya. Dette er 14. angrep mot gassrøret siden Mubaraks fall. Gassrøret har vært stengt fra 5.februar.

Amerikanske gassrør. (Illustrasjon: Steev Hise)
Amerikanske gassrør. (Illustrasjon: Steev Hise)

Et nytt angrep førte til eksplosjon på det egyptiske gassrøret som frakter naturgass til Israel og Jordan, for 14.gang siden fjorårets opprør mot tidligere Egypt-president Hosni Mubarak, forteller sikkerhetskilder til Jerusalem Post.

Eksplosjonen skjedde i nordlige Sinai, ved utkanten av den middelhavske kystbyen El-Arish. Innbyggere i byen fortalte Reuters at de kunne høre eksplosjonen fra sine hjem.

Ingen har tatt ansvar for angrepet
Ingen gruppe har foreløpig tatt ansvar for angrepet mot gassrøret som krysser Sinai-halvøya. Sikkerheten i området har vært truet siden Mubaraks fall i februar i fjor, da politistyrker ble uttynnet over hele Egypt. De siste månedene har man sett flere uroligheter.

Gassrørene har vært stengt siden 5.februar, da den ble offer for en annen eksplosjon.

Upopulær gassavtale
Egypts gassavtale for 20 år med Israel, som ble undertegnet under Mubarak, er upopulær hos enkelte egyptere. De kritiserer den tidligere egyptiske presidenten og hevder Israel ikke betaler nok.

Tidligere eksplosjoner har i noen tilfeller ført til at man har vært nødt til å stenge gasslinjen i ukesvis. Gasslinjen drives av Gasco, et datterselskap til det egyptiske nasjonale gasskompaniet, EGAS.

Egypt sa i november at de ville styrke sikkerheten langs gassrøret ved å installere alarmer og rekruttere sikkerhetspatruljer fra beduinerne i området.

– Sinai-halvøya blitt sted for terror mot Israel
Sist uke sa statsminister Benyamin Netanyahu at Sinai har blitt en “utskytningsrampe” for terror mot israelere, etter at en rakett fra Sinai eksploderte i Eilat i sørlige Israel forrige uke.

– En lang stund har vi sett at Sinai-halvøya har blitt et utskytningsrampe for terror mot Israels innbyggere. Vi bygger et sikkerhetsgjerde, men det stopper ikke raketter; en løsning kommer til å bli funnet for dette også. Vi kommer til å slå tilbake mot de som angriper oss. Det kan ikke finnes immunitet for terrorisme, den må bli nedkjempet og vi gjør det, sa statsministeren torsdag.

Forrige artikkelIran avviser vestlige krav rundt atomplaner
Neste artikkelVil presentere sikkerhetsordinger for Fayyad
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag