Vant 1,94 milliarder kroner i terrorsak mot Iran og Syria

Shurat Hadin Israel Law Center saksøkte Iran og Syria i en amerikansk domstol for sin støtte til palestinsk terror og vant en enorm erstatningssum.
Den amerikanske skattedomstolen i hovedstaden Washington D.C. (Illustrasjon: E.L. Malvaney)
Den amerikanske skattedomstolen i hovedstaden Washington D.C. (Illustrasjon: E.L. Malvaney)

Advokatbyrået Shurat Hadin Israel Law Center representerer terrorofre og saksøker land og organisasjoner de mener er involvert i terror. Fram til mandag hadde organisasjonen vunnet søksmål til en samlet verdi av 6 milliarder kroner.

Mandag ble dette tallet økt betydelig, da en amerikansk domstol påla Iran og Syria å betale til sammen 1,94 milliarder kroner i erstatning for støtte til palestinske terrorister som gjennomførte et selvmordsangrep som tok livet av en amerikansk tenåring og ti andre personer i 2006. Domfellelsen kom etter at Shurat Hadin leverte inn et søksmål.

Nitsana Darshan-Leitner (Foto: Shurat Hadin)
Nitsana Darshan-Leitner (Foto: Shurat Hadin)

Første gang
Direktør i byrået, Nitsana Darshan-Leitner, sier Iran har sponset Islamsk Jihad mens Syria har tilbudt terroristene treningsbaser i sitt land.

– For første gang holder en amerikansk domstol den syriske regjeringen ansvarlig for tiår med støtte til terrorisme, forklarer hun.

– Grenseløst moralsk forfall
I kjennelsen til dommer Royce Lamberth heter det:

– Når en stat velger å bruke terror som et politisk virkemiddel, som Iran og Syria fortsetter å gjøre, har staten forkastet sin suverene immunitet og fortjener reservasjonsløs fordømmelse. Barbariske handlinger, som selvmordsbombingen 17. april 2006, hører ingen steder hjemme i et sivilisert samfunn, og viser et moralsk forfall som ikke kjenner grenser, skriver Lamberth.

Advokaten som representerte Syria ba om at saken ble henlagt. Han påpekte at stater vanligvis ikke blir dømt i utenlandske domstoler.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise