Hva NRK og NTB aldri har fortalt deg om den forrige Gaza-krigen

I alle kriger, og særlig i kriger mellom regulære militærstyrker og geriljagrupper som skjuler seg i sin egen befolkning, blir dessverre sivile rammet. Når Israel slår tilbake mot terroristene på Gaza-stripen, skjer det med større skånsomhet enn nesten alle andre land ville brukt.

En bygning på Gaza-stripen som ble ødelagt under krigen i januar 2009. (Foto: International Solidarity Movement, Wikimedia Commons)
En bygning på Gaza-stripen som ble ødelagt under krigen i januar 2009. (Foto: International Solidarity Movement, Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I norske medier, og særlig fra NRK og NTB, tegnes det ofte et bilde av Israel som en enestående brutal krigsmakt. Rene pro-Hamas propagandafilmer, som for eksempel Gazas tårer, har bidratt til å styrke dette falske bildet, og gjør at 4 av 10 nordmenn mener Israels  behandling av palestinerne er like ille som jødene ble behandlet under andre verdenskrig.

Men hva er realiteten?

I Israels siste store operasjon på Gaza-stripen, Operasjon Cast Lead (Støpt Bly) i 2008/2009, fulgte Israel reglene for krigføring “godt over gjennomsnittlig” i forhold til hva som er vanlig ellers i verden. Det er ikke MIFFs konklusjon, men konklusjonen til seniorforsker Cecilie Hellestveit, en av de fremste ekspertene i Norge på krigens folkerett. Hellestveit har begrunnet dette i et foredrag du kan se på MIFFs YouTube-kanal.

– Ødeleggelsene på Gaza-stripen er store, men ikke så store som i irakiske byer som ble inntatt av amerikanske og britiske styrker, konkluderte oberst Tim Collins fra Nord-Irland etter et besøk på Gaza-stripen.

– Jeg tror ikke det har vært noe tilfelle i krigshistorien hvor noen hær har gjort mer innsats for å redusere sivile tap og drap på uskyldige mennesker enn det IDF gjør på Gaza-stripen, sa en anne britisk oberst, Richard Kemp, til BBC under krigen.

Kommer NRK og NTB til behandle Israel rettferdig denne gangen? Får vi høre slike stemmer, eller vil NRK fortsette sin ensidige kampanje og repetere sitt smalsynte virkelighetsbilde? Kommer NRK og NTB å sammenligne Israels krigføring med krigføringen til andre NATO-land, eller skal man fortsette å tegne det falske bildet?

 

Har du hørt eller lest…

Har NRK og NTB noen gang forklart deg hva krav om proporsjonalitet i krig handler om? Det ikke en sammenligning av dødstall, men en vurdering av hvordan skader på sivile mål (collateral damage) kan forsvares i forhold til den militære gevinsten av et angrep. Les filosofiprofessor Asa Kashers moralske evaluering av Gaza-krigen.

 

Norges krigføring

I høst har det flere ganger kommet fram at Norge fører krig akkurat slik norske ledere har fordømt Israel for å føre krig. Norske etterretningsoffiserer har hjulpet NATO til å peke ut militante ledere for utenomrettslige henrettelser fra luften. Norske soldater forteller at de svarer med “slegge” når de får “et dask på haka”.

 

Forrige artikkelTo Fajr 5 raketter stanset av Iron Dome over Tel Aviv
Neste artikkelFørste luftaksjon med større sivile tap
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.