– Gjennomfør jihad på andre måter

Det muslimske brorskap i Egypt ber Hamas avslutte sin import av våpen. Khairat al-Shater frykter videre opprustning via Sinai vil føre til krig mellom Egypt og Israel. – Det askepterer ikke mannen i gata, sier han.

Egypts president Mohamed Morsi (Foto: Marco Castro, UN Photo)
Egypts president Mohamed Morsi (Foto: Marco Castro, UN Photo)

Kilder i Det muslimske brorskap sier til Yedioth Aharonoth at Hamas må “implementere jihad på andre måter”, gjennom “å lære av oss […] Vi gjorde grovarbeidet for dere.”

De sentrale kildene i organisasjonen sikter selvsagt til det egyptiske valget, der Brorskapets eget parti vant valget og deres kandidat Mohammed Morsi ble president. Nå ønsker de at Hamas skal lære av dem, slik at de kan oppnå større troverdighet internasjonalt.

Generelt har de egyptiske islamistene ikke vist så mye støtte overfor Hamas’ smuglervirksomhet som terrorgruppen hadde håpet. Nylig oversvømte den egyptiske hæren en stor del av smuglertunnelene inn til Gaza-stripen med vann. “Det muslimske brorskapet støttet ikke denne militære avgjørelsen helt, men de foretrakk det framfor alternativet – fortsatt våpensmugling fra sitt territorium,” skriver Yedioth Aharonoth.

“Folkeislamisme”
Nestleder i Brorskapet og den opprinnelige presidentkandidaten deres fram til domstolene diskvalifiserte hans kandidatur, Khairat al-Shater, har vært med på å presse gjennom en ny holdning til Hamas’ våpensmugling. Han ønsker å være i takt med viljen til det egyptiske folket.

– Det [videre smugling] vil være svært flaut overfor det internasjonale samfunnet – særlig USA – for den egyptiske presidentens kontor, og det kan en ikke overse. (…) Egyptisk støtte til palestinske grupperinger når det gjelder våpen, vil trolig utløse en krig mellom Egypt og Israel. Men presidentens beslutning om å trekke tilbake den egyptiske ambassadøren i Israel, er den beste beslutningen som har blitt tatt av den arabiske, islamistiske staten. Det har gjort at egyptiske innbyggere har blitt stolte av landet sitt. [Men] å gå inn i krig med Israel blir ikke akseptert av mannen i gata, har al-Shater argumentert.

Forrige artikkelSV modererer tonen mot Israel i sitt nye program
Neste artikkelStor temaartikkel om Israels fødsel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no