Nye terrorister løslates søndag

Israelerne håper å slippe flere tilfeller som dette etter frigjøringen av 32 terrorister på søndag, hvor palestinske raketter fra Gaza-stripen totalvraket en bil i Be'ersheba. (Illustrasjon: Israel Defense Forces, flickr.com)
Israelerne håper å slippe flere tilfeller som dette etter frigjøringen av 32 terrorister på søndag, hvor palestinske raketter fra Gaza-stripen totalvraket en bil i Be'ersheba. (Illustrasjon: Israel Defense Forces, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

For å få palestinske selvstyremyndigheter (PA) til forhandlingsbordet, fikk USA presset Israel til å løslate totalt 104 sikkerhetsfanger i løpet av forhandlingsperioden. Det store flertallet av disse fangene er fengslet for å ha vært involvert i terrorvirksomhet.

13. august ble første gruppe på 26 personer løslat, mens 32 palestinske fanger skal få sin frihet søndag. Israelere har nok god grunn til å frykte at historien kommer til å gjenta seg: Palestinske terrorister som blir løslatt blir møtt med heltestatus på Vestbredden eller Gaza og ender opp å fortsette med gamle synder.

Yedioth Aharonoth publiserte mandag noen eksempler på hvordan mange av disse fangene blir gjengangere i israelske fengsler for terrorvirksomhet. Det første eksemplet de trekker fram, er Ayman Sharouna. Han ble løslatt som en del av fangeutvekslingsavtalen med Hamas, som gjorde at den kidnappede IDF-soldaten Gilad Shalit ble frigjort. Samtidig sonet han en dom på 38 år, for å ha vært involvert i et terrorangrep i Be’ersheba.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2012 ble Sharouna arrestert på nytt, fordi han hadde brutt vilkårene for frigjøringen satt av Israel. Etter en 261 dager lang sultestreik, ble han frigjort igjen i mars 2013. Siden har terroristen blitt koordinator for en spesialavdeling til Hamas, som planlegger og utfører terrorangrep fra Vestbredden. Hele enheten består kun av frigjorte fanger.

Saleh Al Arouri ble frigjort i 2010, etter å ha vært inn og ut av israelske fengsler. Han har forpliktet til å forlate de palestinske områdene i tre år og flyttet til Tyrkia. Derifra planlegger han terrorangrep mot Israel på Ankara-myndighetenes regning, forklarer den israelske avisen.

Tidligere Shin Bet-sjef Yuval Diskin (Foto: Skjermdump fra dokumentarfilmen "Gatekeepers")
Tidligere Shin Bet-sjef Yuval Diskin (Foto: Skjermdump fra dokumentarfilmen "Gatekeepers")

– Situasjonen forverrer seg
Søndagens fangefrigjøring skjer også i en periode der volden fra Vestbredden har forsterket seg, etter oppfordringer til vold fra Hamas’ ledere på Gaza. Den siste måneden har tre israelere blitt drept i fem ulike angrep. Nylig advarte tidligere Shin Bet-sjef Yuval Diskin mot farene for en “en palestinsk-arabisk vår”.

– Alle forholdene ligger til rette nå for at de palestinske massene kan reise seg. På Vestbredden forverres stadig den intense spenningen og frustrasjonen blant palestinerne, som føler at deres land blir stjålet fra dem, at staten de strever for blir en mer og mer fjern drøm, og de har en økonomi som de ikke lenger finner trøst i, sier Diskin i et intervju med Hæren Radio.

Han mener Egypt og Jordan må inn i fredsprosessen som meklere, for å forklare PA-president Mahmoud Abbas hva som skjer dersom palestinerne ikke inngår betydelige kompromisser. Diskin har heller ikke stor tro på den sittende israelske regjeringen i fredsspørsmål.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag