Hizbollah smugler avanserte våpen inn i Libanon

Amerikansk etterretning mener den libanesiske terrororganisasjonen er i gang med å smugle inn bit for bit av en mengde avanserte rakettsystemer som vil kunne ramme israelske mål med stor presisjon.
Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og militssoldater på en reklameposter i Libanon. (Illustrasjon: pixelwhippersnapper, flickr.com)
Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og militssoldater på en reklameposter i Libanon. (Illustrasjon: pixelwhippersnapper, flickr.com)

Hizbollah har allerede om lag 100.000 raketter klar til bruk i Libanon, ifølge israelsk etterretning. Men amerikansk etterretning melder nå at terrorgruppen er i ferd med å skaffe seg raketter med mer avansert styringsfunksjon og dermed bedre treffsikkerhet. Utstyret blir smuglet inn til Libanon via Syria i smådeler. Så langt tilsier imidlertid de amerikanske etterretningsrapportene at de nye rakettsystemene ikke er klare til bruk, fordi de fortsatt ikke er komplette. Dette melder Wall Street Journal.

Krysser ”den røde linje”
Etter Den andre Libanon-krigen har Hizbollah rustet opp stadig større våpenlagre med støtte og assistanse fra sine alliansepartnere Iran og Syria. Hensikten med å smugle komponentene til de avanserte systemene bit for bit, antas å være at man vil unngå at ett potensielt luftangrep fra Israel mot en forsendelse skulle kunne sette en stopper for det hele.

Israelske myndigheter gjorde det klart allerede tidlig i borgerkrigen i Syria at det å innføre rakettsystemer med styringsfunksjon, eller kjemiske våpen, til landets fiender, ville være å krysse ”den røde linje”.

Fortsatt våpenlagre i Syria
Ifølge rapporten i Wall Street Journal gikk Israel til angrep på mål i Syria minst fem ganger i 2013, hver gang for å ramme våpenutstyr på vei mot Hizbollah. Både amerikanske og israelske talspersoner sier at luftangrepene har lyktes i noen grad, og at de har stoppet forsendelser av antiluftskyts av typen SA-17, og bakkeraketter av typen Fateh-110, fra å bli videresendt til Libanon. Likevel skal så mange som 12 sjømissilsystemer nå være i Hizbollahs besittelse i Syria.

Allianse med Iran og Syrias regime
Opprustningen ser ut til å ha to formål, skriver den amerikanske avisen. For det første mener etterretningskildene at Iran ønsker å styrke Hizbollahs våpenarsenal med tanke på fremtidige mulige angrep fra Israel, enten mot Libanon eller mot Irans atomprogram. I tillegg mener de at våpenforsendelsene skal bidra til å forplikte Hizbollah til å fortsette å beskytte og samarbeide med Syrias sittende president Bashar al-Assad.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise