Tre palestinere drept idet de angrep israelske styrker

Tre palestinske menn ble drept da de skjøt mot israelske styrker lørdag morgen. Israelerne ville pågripe en av dem grunnet mistanke om terrorplanlegging. Både israelere og palestinere ble såret under sammenstøtene.
Israelske soldater ble beskutt da de gikk til pågripelse av terrormistenkt Hamas-medlem lørdag. Tre palestinere ble drept i sammenstøtene. Illustrasjonsfoto: GPO.
Israelske soldater ble beskutt da de gikk til pågripelse av terrormistenkt Hamas-medlem lørdag. Tre palestinere ble drept i sammenstøtene. Illustrasjonsfoto: GPO.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Israelske styrker bestående av mannskaper fra både forsvaret, etterretningstjenesten og grensepolitiets antiterrorenhet gikk lørdag morgen til aksjon i Jenin for å arrestere Hamas-medlemmet Hamza Abu-Aleija.

 

Planla en serie terrorhandlinger

Abu-Aleija var ifølge israelsk etterforskning i ferd med å igangsette en serie terroraksjoner rettet mot både sivile og militære israelske mål. Det skal ha dreiet seg om en rekke planlagte skyteangrep mot en bosetning og mot militærposter i Judea og Samaria.

– Han er en av de mest sentrale terrormistenkte vi har vært på utkikk etter, sier en kilde fra israelsk sikkerhetstjeneste til Jerusalem Post.

Abu-Aleija var sønn av Jamal Abu-Aleija, en militær leder i Hamas på Vestbredden som soner en livstidsdom i israelsk fengsel for terrorisme.

Abu-Aleijas planer skal ha blitt tilrettelagt av Hamas i Gaza. Flere Hamas-medlemmer som ble løslatt fra fengsel i forbindelse med avtalen om frigivelsen av den israelske kidnappede soldaten Gilad Schalit hadde også en rolle å spille i planene, ifølge kilden.

Ha’aretz skriver at Abu-Aleija også tidligere skal ha vært involvert i skyting mot israelske mål og andre terroraktiviteter.

Ynetnews.com skriver at mannen var å anse som “en tikkende bombe”.

 

Skjøt mot sikkerhetsstyrkene

De israelske styrkene rapporterer at det ble løsnet skudd mot dem fra hjemmet til Abu-Aleija idet de nærmet seg huset. Gjennom høytalere beordret soldatene alle som befant seg i huset å komme ut, og alle utenom den terrormistenkte forlot huset.

– Vi forsikret oss om at ingen familiemedlemmer var gjenværende der inne, forteller en representant for det israelske forsvaret til Jerusalem Post.

Abu-Aleija fortsatte å skyte mot sikkerhetsstyrkene etter at de andre beboerne hadde forlatt huset. Han avviste oppfordringer fra israelerne om å overgi seg fredelig. Da de israelske styrkene sendte inn en hund i huset, skjøt og drepte han hunden. Etter dette kom han ut, bevæpnet med et automatgevær av typen M16, som han skjøt mot israelerne med. Sikkerhetsstyrkene skjøt tilbake, og Abu-Aleija ble drept. To israelske soldater ble såret i skuddvekslingen.

 

Flere gikk til angrep

Andre bevæpnede palestinske menn ankom åstedet mens konfrontasjonen pågikk. Flere hadde skytevåpen, og løsnet skudd mot israelerne. Andre kastet steiner, brannbomber og andre eksplosiver. Da sikkerhetsstyrkene forsvarte seg mot angrepet, ble to av de væpnede mennene drept, og seks andre såret, ifølge IDF sine opplysninger til Jerusalem Post. Ha’aretz skriver at syv ble såret. En av de sårede skal være livstruende skadet. Derfor oppga IDF først at fire hadde blitt drept, men justerte siden tallet til tre.

Både Ha’aretz og Times of Israel identifiserer de to andre drepte som medlemmer av terrororganisasjonene Islamsk Jihad og al-Aqsa Martyrbrigadene.

 

NTBs selektive gjengivelse

NTB sin dekning av hendelsen er gjengitt i flere norske medier i dag, blant annet Nettavisen.

I deres gjengivelse av det de kaller ”et israelsk raid” opplyses det ikke noe som helst om Abu-Aleijas terrorplaner eller tidligere terroraktivitet. Det fortelles kun at han var ”medlem av Hamas væpnede fløy” og at Israel ville pågripe ham.

NTB nevner riktig nok helt kort at ”israelske militære har på sin side meldt at de israelske soldatene ble møtt av skyting fra huset, og at to soldater ble såret.” De utelater imidlertid å fortelle at den terrormistenkte, idet han ble drept, hadde et automatvåpen i hendene som han brukte til å skyte mot soldatene. I stedet forteller de at han ”forsøkte å flykte gjennom et vindu”.

Videre hevder NTB at to av barna hans ”ble såret under aksjonen”, stikk i strid med opplysningene i de israelske avisene.

De unnlater også å fortelle at de andre mennene som gikk til angrep mot israelerne brukte skytevåpen.

I strid med de israelske opplysningene hevder de dessuten at den ene av de drepte var en sivilist.

NTB oppgir også at 14 ble såret, et høyere antall enn det som er bekreftet av israelske aviser.

 

Faksimile fra Nettavisens oppslag lørdag.
Faksimile fra Nettavisens oppslag lørdag.

NRK med visse variasjoner

Innholdet i NTBs rapport ligner rapporten fra Reuters, som NRK viser til i sin dekning av saken. NRK skriver imidlertid at det var fire som ble drept, selv om tallet er nedjustert til tre av IDF, både ifølge de israelske avisene og ifølge NTB.

NRK skriver også at Aleija gjemte seg i huset til en 67 år gammel mann, og at denne mannens to sønner angivelig ble såret i aksjonen. Det er den 67 år gamle mannen som er kilden til opplysningen om at Aleija skal ha forsøkt å flykte gjennom et vindu.

 

Faksimile av NRK sitt oppslag på nrk.no lørdag.
Faksimile av NRK sitt oppslag på nrk.no lørdag.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise