Forsvarsministeren: – Null prosent sjanse for at Hamas anerkjenner Israel

Moshe Ya’alon advarer om at den nye palestinske enheten kan føre til at Hamas får kontroll over Vestbredden. Han og en rekke andre sentrale israelske politikere diskuterte tilnærmingen til konflikten med palestinerne, under den årlige sikkerhetskonferansen i Herzliya.

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Wikimedia Commons.)
Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon. (Foto: Wikimedia Commons.)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

I sin tale på tirsdag under den årlige sikkerhetskonferansen i Herzliya gjorde forsvarsminister Moshe Ya’alon det klart at  han ikke menter at samlingsregjeringen av Fatah og Hamas ville kunne bidra til fred.

– Det er null prosent sjanse for at Hamas vil akseptere Midtøsten-kvartettens betingelser og anerkjenne Israel, sa han.

Han så det som mer sannsynlig at samlingsregjeringen vil medføre at Hamas får kontroll over Vestbredden enn at de palestinske selvstyremyndighetene får kontroll over Gaza.

Ya’alon advarte også mot ensidig tilbaketrekning fra landområder i håp om at det vil gi fred.

– Tankegangen om ”land for fred” var en feil som bare har brakt Israel terror og raketter i bytte mot at Israel har gitt opp kontroll over landområder, sa han.

– Historien har vist at roten til konflikten ikke er at Israel ikke trekker seg tilbake til 1967-linjene, men heller at palestinerne benekter Israels rett til å eksistere, sa Ya’alon. 

Han påpekte at palestinerne både i den siste og tidligere forhandlingsrunder har nektet å anerkjenne Israel som en jødisk stat, nektet å oppgi flyktningenes rett til å vende tilbake, og nektet å akseptere at en fredsavtale skulle sette en stopper for fremtidige palestinske krav. Dette skriver Jerusalem Post.

 

Amerikansk sikkerhetsekspert: – Ikke la Hamas stille til valg

USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Samuel Berger, tok til orde for at Hamas ikke bør få tillatelse til å delta i palestinernes valg så lenge de forblir en terrororganisasjon. Berger hadde vervet som nasjonal sikkerhetsrådgiver fra 1997 til 2001, under president Bill Clinton.

– Vi bør gjøre dette klart overfor president Abbas nå, og overtale EU og araberlandene til å gjøre det samme – motsette seg et valg i de palestinske områdene som inkluderer Hamas, sa Berger i sin tale under Herzliya-konferansen.

Den nye palestinske samlingsregjeringen er presentert som en teknokratregjering som skal fungere frem til demokratiske valg kan avholdes. Berger sa at det store spørsmålet blir hva som skjer nå palestinerne skal avholde valg i løpet av det neste halve året.

– Vi bør gjøre det klart overfor Abbas at vi vil protestere mot Hamas’ integrasjon i PLO, inntil de eventuelt underlegger seg Kvartettens prinsipper, sa han.

Midtøsten-kvartettens krav til Israels forhandlingspartnere innebærer å anerkjenne Israels rett til å eksistere, ta avstand fra terror og akseptere at tidligere inngåtte internasjonale avtaler er gyldige.

Han understreket at en tostatsløsning er det langsiktige strategiske målet for både Israel og USA, og oppfordret Israel til ikke å gjøre ensidige tiltak som står i motsetning til dette målet, som for eksempel å annektere bosetninger.

 

Lapid truer med regjeringsbrudd

En annen som også gikk ut mot ideen om annektering av bosetninger på Vestbredden, var finansminister Yair Lapid fra partiet Yesh Atid. Søndag advarte han om at han ville komme til å trekke seg fra regjeringskoalisjonen dersom regjeringen skulle bestemme seg for å annektere bosetninger.

Dagen etter kom statsminister Benjamin Netanyahu med bemerkninger om at man ikke måtte ”gjøre den samme historiske tabben som venstresiden i Israel, som alltid annonserer på forhånd hva de er villige til å akseptere”, fordi det ”er ikke slik forhandlinger foregår”.

– Mangel på erfaringer med å forhandle, og mangel på erfaringer innen forsvar, må ikke få resultere i at vi ledes ut i en ansvarsløs plan, som ville resultere i noe i likhet med den ensidige tilbaketrekningen fra Gaza, sa Netanyahu ifølge Israel Hayom.

 

Bennett promoterer annektering

Økonomi- og handelsminister Naftali Bennett fra Habayit Yehudi, fremmet sin plan for annektering av bosetningsblokkene i Judea og Samaria da han talte på Herzliya-konferansen.

Utenriksminister Avigdor Lieberman kommenterte Herzliya-konferansen mens han besøkte en annen konferanse i Eilat. Han sa han opplevde situasjonen som ”grotesk” når så mange ulike modeller for strategier i konflikten med palestinerne verserer blant regjeringsmedlemmer, og oppfordret sterkt til samling rundt en felles plan. Han mener verken Bennetts eller Lapids forslag er realistiske.

– Økonomi- og handelsministeren snakket om annektering av bosetningsblokkene, og finansministeren truet med å oppløse regjeringen om så skulle skje. Men de er begge klar over at det de snakket om ikke har noen mulighet til å bli realisert, sa Lieberman.

Forrige artikkel– Abbas lyver for amerikanerne
Neste artikkelTurismen i Israel mot nye rekorder
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -