Hvorfor bør Israel gå inn med soldater på bakken i Gaza?

Militæranalytiker Ron Ben-Yishai i Israels nest største avis mener Israel bør gå inn med bakkestyrker på Gaza-stripen.
Det mest effektive for å få en slutt på krigen er israelske soldater som rykker inn for å ta Hamas-ledere i sine underjordiske bunkerser, argumenterer Ron Ben-Yishai. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Det mest effektive for å få en slutt på krigen er israelske soldater som rykker inn for å ta Hamas-ledere i sine underjordiske bunkerser, argumenterer Ron Ben-Yishai. (Illustrasjonsfoto: IDF)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den israelske operasjonen “Skarp Beskyttelse” er nå inne i sin fjerde dag. Til tross for et stort antall israelske bombeangrep mot militære mål på Gaza-stripen, fortsetter rakettene å regne ned over store deler av Israel. Hamas hevdet fredag formiddag at de avfyrt fire raketter mot den internasjonale flyplassen Ben Gurion. Omtrent på samme tid ble tre raketter stanset av Iron Dome-systemet over Tel Aviv-området.

Det store spørsmålet i Israel nå, er om stridsvogner og infanterisoldater vil ta seg inn på Gaza-stripen, eller om konflikten vil ende uten betydelig bruk av bakkestyrker slik den gjorde ved forrige store oppblussing i november 2012.

Ron Ben-Yishai, militæranalytiker i Israels nest største avis Yedioth Aharonoth, argumenterer for å gå inn med bakkestyrker. Han mener bakkestyrker kan legge mest mulig effektivt press på de politiske og militære lederne i Hamas. De sitter nå i bunkersanlegg dypt under bakken, utenfor rekkevidden til israelske droner, helikopter og fly.

Dersom de siste dagers rakettangrep fra Gaza fortsetter som før, mens Israel begrenser seg til luftoperasjoner, vil operasjonen kunne bli langvarig. Innbyggerne på Gaza-stripen har mye større evne til å absorbere lidelse og ødeleggelse enn israelerne har tålmodighet og vilje til å akseptere forstyrrelser i dagliglivet, mener Ben-Yishai.

Men det er en taktikk som tidligere har vist seg å kunne skape en raskere slutt på lignende konfrontasjoner. Målrettede angrep mot Hamas-ledere, gjennomført med intensitet og suksess over en kort tidsperiode, har “ekstremt negativ effekt på kampviljen” hos palestinerne som gir ordre til å fortsette rakettangrepene.

En bakkeoperasjon er nødvendig også for å få fjernet skikkelig flest mulig underjordiske produksjonssteder og avfyringsramper for raketter, argumenterer Ben-Yishai. I november 2012 unnlot Israel å rykke inn med bakkestyrker. Det kan også være viktig for Israel å markere at landet ikke hver gang vil være avskremt fra å gjennomføre en bakkeoperasjon, argumenterer journalisten.

Han understreker at regjeringen må gi forsvarsstyrkene klare mål dersom det blir gitt grønt lys til bakkeinvasjon.

 

Valgets kvaler

Israels tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Ya’acov Amidror mener Israel har to alternativer: Enten ta tilbake Gaza og dermed stanse rakettangrepene, eller leve med en situasjon hvor man fra år til annen må gjennomføre en militæroperasjon av omtrent samme størrelse som i november 2012 og nå i juli 2014.

Amidror mener den eneste måten som helt kan stanse rakettangrepene fra Gaza er å kontrollere området. Ingen land i verden har funnet noen annen løsning, sa han til Hærens Radio torsdag.

– Spørsmålet er ikke om Israel kan stanse rakettangrepene, men om de er villig til å betale prisen i blod, skattepenger og problemer internasjonalt for å gjøre det, skal Amidror ha sagt, ifølge Herb Keinons gjengivelse i Jerusalem Post.

Dersom Israel går inn på Gaza-stripen med bakkestyrker, vil det kunne ta måneder å ødelegge terroristenes infrastruktur skikkelig. Prisen både for invasjonen og det videre anti-terror arbeidet vil være soldaters liv.

Dersom Israel skulle velge å beholde kontrollen over Gaza-stripen, vil israelske myndigheter måtte administrere området slik de gjorde før Oslo-avtalene på 1990-tallet. Amidror tror ikke kostnadene med å administrere Gaza vil være betydelig mye mer enn prisen for å gjennomføre en operasjon tilsvarende Skarp Beskyttelse annenhvert år.

Israels håp med den nåværende operasjonen er å skape såpass kraftig avskrekking at den ønskede effekten med stans i rakettangrep vil kunne vare mer enn et par år.

For hver dag som går med israelske luftangrep blir den militære kapasiteten til Hamas svekket. Den siste tiden har deres mulighet til å smugle inn nye forsyninger av våpen blitt betydelig redusert av tiltakene til det egyptiske militærregimet. Denne nye situasjonen kan gjøre det lettere for Israel å unngå en bakkeoperasjon, antyder Keinon.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise