Minst ti Hamas-tunneler avdekket så langt

Israels bakkeoperasjon på Gaza har til nå avdekket minst ti tunneler som blir brukt til våpensmugling eller terrorangrep. Statsminister Benjamin Netanyahu varsler at Israels operasjon vil bli trappet videre opp.

Smuglertunnel på Gaza-stripen avdekket av IDF 18. juli 2014. (Foto: Israel Ministry of Foreign Affairs, flickr.com)
Smuglertunnel på Gaza-stripen avdekket av IDF 18. juli 2014. (Foto: Israel Ministry of Foreign Affairs, flickr.com)

I skrivende stund er tallene israelske medier opererer med svært ulike når det gjelder hvor mange tunneler som faktisk er blitt avdekket. Yedioth Aharonoth opererer med 21, Ha’aretz med 10 og Jerusalem Post med åtte tunneler.

Siden starten av bakkeoperasjonene har mellom 20-30 palestinere blitt drept, melder de samme mediene. Det totale dødstallet på palestinsk side for hele den israelske forsvarsoperasjonen er nå passert 250.

Fredag ble også en IDF-soldat drept i kampene, 20 år gamle Eitan Barak fra Herzliya. Forsvaret etterforsker nå om han ble drept ved et uhell av en av sine medsoldater. To andre soldater har pådratt seg lettere skader.

Hovedårsaken til at israelerne har satt igang en bakkeoperasjon, er problemet med alle tunnelene som Hamas bruker til å smugle inn avanserte raketter eller som utgangspunkt for terrorangrep mot Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu mener det er helt umulig å bekjempe disse, uten å måtte risikere soldaters liv på bakken.

– Det er rett og slett ikke mulig å få gjort noe med disse terrortunnelene fra luften og våre soldater gjør en fantastisk jobb på bakken. På tross av dette finnes det ingen fullstendig garanti for suksess, men vi gjør vårt beste. Jeg har, sammen med forsvarsministeren og med godkjennelse fra sikkerhetskabinettet, gitt mine instruksjoner om en betydelig utvidelse av bakkeoperasjonene, blir han sitert på av Times of Israel fra en pressekonferanse med Netanyahu, forsvarsminister Moshe Ya’alon og forsvarssjef Benny Gantz.

– Systematisk folkemord
I Tyrkia brøt det ut store protester utenfor den israelske ambassaden i Ankara i dag. Etter at protestene utviklet seg til å bli voldelige med steinkasting mot ambassadebygningen, bestemte utenriksminister Avigdor Lieberman seg for å trekke tilbake det diplomatiske personellet herfra. Tyrkia har vært i diplomatisk konflikt med Israel, siden et tyrkisk skip på vei mot Gaza-stripen ble bordet av israelske marinesoldater i 2009.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan beskyldte i etterkant av protestene Israel for å bedrive “systematisk folkemord” på det palestinske folk. Den palestinske befolkningen er økt med en faktor på ti de siste hundre hundre år, en befolkningsøkning som er blant den raskeste i verden.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise