Hamas avviser fortsatt våpenhvile

Hamas-leder Khaled Mashaal sa onsdag kveld enda en gang nei til å legge ned våpnene for å oppta forhandlinger med Israel. Han erklærte at Hamas kun vil inngå våpenhvile dersom Israel blir avvæpnet.

Hamas-leder Khaled Mashaal avviser ryktene om en nært forestående våpenhvileaksept fra Hamas sin side. (Foto: Wikimedia Commons)
Hamas-leder Khaled Mashaal avviser ryktene om en nært forestående våpenhvileaksept fra Hamas sin side. (Foto: Wikimedia Commons)

Khaled Mashaal, som er Hamas’ politiske leder, uttalte i en direkte kringkastet tale fra Qatar at Hamas ikke kommer til å akseptere noen midlertidig våpenhvile etterfulgt av forhandlinger med Israel, slik blant andre PA-leder Mahmoud Abbas har tatt til orde for.

 

Avviser medierapporter

Han uttalte at han ikke var overbevist av USAs garantier om at Hamas vil bli lyttet til i forhandlinger. Mashaal erklærte at Hamas bare vil legge ned sine våpen dersom også Israel lar seg avvæpne, og ”avslutter okkupasjonen” og opphever blokaden.

Når Hamas snakker om ”okkupasjonen” er det vanligvis Israels opprettelse i 1948 man sikter til, og ikke 1967-linjene. Hamas har aldri anerkjent Israels eksistens, og organisasjonens charter gjør det klart at målet er å utslette Israel.

På spørsmål om å kommentere medierapportene om at en våpenhvileavtale skulle være like om hjørnet, svarte han slik:

– Det har vært fremgang, men ikke noe gjennombrudd som vil kunne lede oss til grunnlaget for en slik avtale.

 

Forsvarer 2.000 rakettangrep

Mashaal forsvarte at mer enn 2.000 raketter har blitt avfyrt fra Gaza mot Israel i løpet av de 16 første dagene av den pågående militæroperasjonen. Han rettferdiggjorde terrorangrepene med å hevde at at israelere ikke er å betrakte som sivile, men som ”væpnede bosettere”. Han tok til orde for at Israel må frigi palestinske fanger, at det må bli slutt på fredsforhandlinger, og at palestinske sikkerhetsstyrker må slutte å samarbeide med Israel.

– Våre ofre er sivile, og deres er soldater, hevdet han.

– Vi er ofrene, til tross for vår utholdenhet, hevdet Mashaal.

 

Ber Kerry reise til Gaza

Til tross for at Hamas og Fatah nå står sammen om en palestinsk samlingsregjering med Mahmoud Abbas som president, sa Mashaal at den amerikanske utenriksministeren John Kerry ikke kunne forvente å oppnå en våpenhvileavtale ved å reise til Ramallah og snakke med Abbas, slik han har gjort. Mashaal oppfordret Kerry til å komme til Gaza.

– Det er der avgjørelsen tas på bakken, sa han.

Dette forteller Times of Israel.

Forrige artikkelStavanger Aftenblad koblet MIFF med NS
Neste artikkelSørisraelske byer tømmes
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/