Sørisraelske byer tømmes

Frykt for terrortunneler gjør at flere av byene i nærheten av Gaza-grensen tømmes for innbyggere. 31 slike tunneler er til nå oppdaget av IDF.

Grafikken viser noen av de avdekkede terrortunnelene mellom Gaza og Israel. (Illustrasjon: IDF)
Grafikken viser noen av de avdekkede terrortunnelene mellom Gaza og Israel. (Illustrasjon: IDF)

Flere sørisraelske byer langs Gaza-grensen ser nå ut som rene militærbaser, fordi de aller fleste sivile har forlatt sine hjem for å søke tilflukt i Sentral- og Nord-Israel. De få som er igjen forteller til Times of Israel at de for lengst har måttet vende seg til de nesten daglige rakettsalvene fra Gaza, men at de nye oppdagelsene av terrortunneler som kan gi terrorister i Gaza adkomst til Israel har gjort dem virkelig skremt.

 

– Vår største frykt

– Dette har fått oss til å se helt annerledes på situasjonen. Rakettene ble vi på en eller annen måte vant til. Dette er noe annet. De er under hjemmene våre, sier Ofra Benudiz, en 52 år gammel firebarnsmor i kibbutzen Nir-Am i nærheten av Sderot.

– Vår største frykt er at de skal klare å ta seg inn, sier hun.

De fleste av kibbutzens 350 innbyggere har flyktet, og de få gjenværende var sjokkerte da de opplevde at israelske tropper for noen dager siden møtte opp på stedet fullt bevæpnet, i frykt for at terrorister allerede skulle ha klart å ta seg inn. Det var på denne kibbutzen at terrorister fra Gaza tok seg inn mandag gjennom en terrortunnel. De israelske soldatene har tatt over fellesområdene, og står klare til å handle om et nytt angrep skulle finne sted. Innbyggerne forteller at lyden fra kamphandlingene gjør det nesten umulig å sove om natten.

Mer enn halvparten av de 8.000 innbyggerne i Sderot-regionen har flyktet. I områdene nærmest grensen er 80 prosent av befolkningen borte. De gjenværende er stort sett eldre, sikkerhetsmannskaper og bønder med ansvar for husdyr.

 

31 tunneler avdekket

Det israelske forsvaret opplyser at de har avdekket 31 terrortunneler siden starten av ”Operation Protective Edge”. 11 av tunnelene ble umiddelbart ødelagt av israelske styrker. Torsdag ble en selvmordsbomber ikledd belte med eksplosiver oppdaget sør på Gaza-stripen, og skutt av israelske soldater. To tunnelinnganger ble oppdaget like ved stedet der selvmordsbomberen befant seg.

IDF har uttalt at det behøves mer tid for å rekke å oppdage og ødelegge alle eksisterende tunneler fra Gaza. Politikere både på høyre- og venstresiden i Israel har torsdag gitt uttrykk for at de mener Israel ikke bør akseptere en våpenhvile før terrortunnelene er uskadeliggjort.

Rakettangrepene fortsetter også, men i noe forminsket styrke i dag. Onsdag ble 98 raketter avfyrt mot Israel, men torsdag var antallet om lag 30. Eilat og Tel Aviv har vært blant terrormålene.

Til sammen har om lag 2.300 raketter blitt avfyrt fra Gaza mot Israel under militæroperasjonen. 457 av dem ble avskjært av rakettforsvarssystemet Iron Dome.

 

Kan ha nådd et vendepunkt

Det spekuleres i om nedgangen i rakettangrep er uttrykk for at Hamas kan ha nådd et vendepunkt i krigen, der de er merkbart svekket og preget av at mange av sine terrormannskaper har begynt å miste motet.

En selvmordsbomber ble også avslørt og stanset på den egyptiske siden av grensen i Sinai torsdag. Han var på vei mot grenseovergangen Kerem Shalom for å utføre et terrorangrep i Israel, melder det palestinske nyhetsbyrået Ma’an. Den egyptiske hæren skal også ha drept to terrorister i en bil fylt med grad-raketter som de var på vei for å avfyre mot Israel fra Sinai.

IDF opplyser å ha rammet om lag 90 terrorbaser i Gaza i løpet av torsdag, deriblant skjulte rakettavfyringsbaser og overvåkningsposter.

Hamas’ talsmann for helsemyndighetene i Gaza oppgir at 798 palestinere er drept under militæroperasjonen.

Tre israelske soldater ble drept onsdag, og dermed er dødstallet på israelsk side oppe i 32 soldater, og tre sivile som har blitt rammet av rakettangrep i Israel.

Alt dette kan du lese om i mer detaljer på Times of Israel’s live-blog.

Forrige artikkelHamas avviser fortsatt våpenhvile
Neste artikkelHamas kan ha vært skyld i skolebombingen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/