Hamas kan ha vært skyld i skolebombingen

Det israelske forsvaret vet ikke enda om bombingen av en FN-skole i Gaza i går skyldtes et fatalt uhell fra israelsk side, eller om det var ett av Hamas’ rakettangrep som gikk i feil retning. Men ifølge IDF var det ikke et villet israelsk angrep skolen ble utsatt for.

En av UNRWAs skoler i Gaza, som nå brukes som tilfluktssted for flyktninger. (Illustrasjonsfoto: UNRWA)
En av UNRWAs skoler i Gaza, som nå brukes som tilfluktssted for flyktninger. (Illustrasjonsfoto: UNRWA)

NTB og en rekke norske medier siterte i går opplysninger fra al-Jazeera og nyhetsbyrået AP om at flere sivile var drept ”da israelske stridsvogner skjøt mot en skole drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger”. Dette kunne man lese i blant annet VG, Dagbladet og Aftenposten. Kilden til opplysningen om at det var israelske stridsvogner som skjøt mot skolen, var terrororganisasjonen Hamas.

 

– Hvis noe har skjedd, er det ved en feil

Realiteten er at det israelske forsvaret ikke erkjenner å ha skutt mot skolen med hensikt. Nå etterforskes det om den tragiske hendelsen der om lag 15 mennesker ble drept var et resultat av en fatal feil fra israelsk side, eller om det var ett av Hamas’ mange rakettangrep som slo feil og rammet Gazas egen befolkning. Dette forteller Times of Israel.

Avisen skriver at 15 sivile ble drept, og så mange som 200 såret i bombingen av UNRWAs skole i Beit Hanoun torsdag.

Brigadegeneral Miki Edelstein uttalte til pressen etter hendelsen at han på det tidspunktet ikke hadde inngående kjennskap til detaljene i det som hadde skjedd, men at ”vi går ikke til aksjon mot fasilitetene til ideelle organisasjoner uten advarsel”.

– Hvis noe har skjedd, er det ved en feil, og ikke noe annet, slo han fast.

 

Raketter avfyrt i nærheten

Observasjoner tyder på at forklaringen på bomben som slo ned i FN-skolen godt kan vise seg å være en feilslått rakett fra Hamas eller en av de andre terrororganisasjonene i Gaza.

En offiser i etterretningstjenesten bekreftet samme dag at palestinere i området hadde avfyrt raketter ”svært nær skolen”.

– Israel kunne ha angrepet ti ganger flere Hamas-aktivister enn man har gjort til nå. Grunnen til at vi holder igjen, og kun angriper en av ti, er at de skjuler seg under eller svært nær sivile, sa kilden.

– Vi kan bekrefte at terrorraketter som ble avfyrt i det samme området landet i nærheten av FN-området, uttalte kaptein Eytan Buchman på vegne av IDF.

UNRWAs talsmann i Gaza, Chris Gunness kommenterte også rakettene i området. ”Det rapporteres om at raketter fra Hamas faller i Beit Hanoun i dag”, skrev han på Twitter.

 

Channel 2 bekrefter historien

Den israelske tv-kanalen Channel 2 bekreftet også i sin rapport at muligheten er åpen for begge forklaringer. Kanalen rapporterte at ni granater var blitt avfyrt av IDF i området der skolen befinner seg i Beit Hanoun, og at en av granatene kan ha gått i feil retning og truffet skolen. Ifølge rapporten ble IDF-troppene angrepet av Hamas, og en av Hamas’ raketter kan også ha skyld i eksplosjonen i skolen.

Ettertidens etterforskning vil formodentlig avdekke hva som var den virkelige årsaken til tragedien på FN-skolen i Beit Hanoun i går. Men det er altså ingenting som tyder på at det var et villet israelsk angrep de sivile ofrene ble utsatt for.

Forrige artikkelSørisraelske byer tømmes
Neste artikkelRivlin: – Terrorismen vil ikke overvinne oss
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/