Fire israelere drept fredag

Nesten 2.500 raketter har blitt avfyrt, og 37 soldater og tre sivile i Israel har blitt drept i Gaza-konflikten så langt. I dag er det stillstand i kamphandlingene, da en 12 timers våpenhvile ble akseptert av begge parter fra i dag tidlig.

21 år gamle Guy Boyland var en av de israelske soldatene som ble drept i Gaza fredag. (Foto: Privat)
21 år gamle Guy Boyland var en av de israelske soldatene som ble drept i Gaza fredag. (Foto: Privat)

Våpenhvilen startet klokken åtte lørdag morgen, etter at den amerikanske utenriksministeren John Kerrys forslag til avtale om en lenger periode med våpenhvile ble avvist.

Hamas har tidligere i uken gjort det klart at de ikke vil legge ned sine våpen uten at Israel både løfter blokaden, avslutter ”okkupasjonen” – og selv lar seg avvæpne. I forhandlingene fredag krevde de først og fremst internasjonale garantier om at blokaden skulle oppheves av Israel.

 

Trenger mer tid til å finne tunnelene

Det ble fredag kveld rapportert at også den israelske regjeringen avviste forslaget til våpenhvile som ble fremlagt av Kerry. Dette skal ha vært begrunnet hovedsakelig med at det ikke ville gi forsvarsstyrkene nok tid til å lokalisere og uskadeliggjøre terrortunnelene i Gaza. Seks israelske soldater har blitt drept i angrep ved inngangen til slike tunneler de siste dagene. Hamas skal ha planlagt å bruke slike tunneler til å gjennomføre omfattende terrorangrep på bakken i Israel i løpet av de nærmeste dagene. Dette forteller Times of Israel.

Ifølge en rapport i The Guardian korrigerer John Kerry og Benjamin Netanyahu denne rapporten, og sier at det aldri var slik at Israel hadde et konkret forslag på bordet som de avviste.

Letingen etter terrortunneler pågår også i dag, under våpenhvilen. Hamas har rådet folk til ikke å oppsøke utbombede bygninger og militærbaser under våpenhviletimene, på grunn av faren for eksplosiver. IDF har på samme måte advart Gazas innbyggere mot å gå inn i hjem som har vært utsatt for bombing. Mange av innbyggerne har i dag beveget seg ut i gatene, som er preget av omfattende ødeleggelser mange steder.

 

Stigende dødstall

Ledelsen i de Hamas-kontrollerte helsemyndighetene i Gaza hevder at 891 palestinere hadde blitt drept før våpenhvilen inntraff i dag tidlig. Utover dagen meldes det om at funn av døde gjør at tallet nærmer seg tusen.

På Vestbredden raste voldelige massedemonstrasjoner både torsdag kveld og hele fredagen, etter at Hamas oppfordret til en tredje intifada og Fatah utropte fredagen til en ”raseriets dag”. Seks palestinere ble drept i de voldelige sammenstøtene på Vestbredden fredag, ifølge sykehuspersonell. Demonstrantene angrep israelere med steiner og Molotov-coctails.

Terrorister i Gaza har til nå avfyrt nesten 2.500 raketter mot Israel siden militæraksjonen startet 8. juli. Store deler av Israels befolkning er innenfor rekkevidden av angrepene, som til nå har kostet tre sivile livet.

 

Fire soldater drept fredag

Fire israelske soldater ble drept fredag. En av dem var førstesersjant Guy Boyland (21) fra Kibbutz Ginosar, som ble skutt og drept i kamp mot væpnede menn fra Hamas sør på Gaza-stripen. En annen soldat, som ikke er navngitt offentlig enda, døde i de samme kamphandlingene. Dette forteller Jerusalem Post. To andre soldater ble drept i kamphandlinger tidligere på dagen fredag.

En soldat som ble meldt savnet forrige søndag ble fredag erklært drept av en talsmann for Hamas, som fremviste soldatens ID-kort og registreringsnummer som dokumentasjon.

Forrige artikkelNy konspirasjonsteori kringkastes
Neste artikkelIsraelsk feltsykehus tar nå imot pasienter fra Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/