Hamas planla kupp på Vestbredden

Israelsk etterretning har avdekket at Hamas var i gang med å forberede en ny intifada på Vestbredden. Etter en serie terrorangrep som skulle destabilisere regionen, var planen å ta makten fra Mahmoud Abbas og hans organisasjon Fatah.

PA-leder Mahmoud Abbas og Hamas-leder Khaled Mashaal i møte i mai 2014. (Foto: Skjermdump fra PPO / YouTube)
PA-leder Mahmoud Abbas og Hamas-leder Khaled Mashaal i møte i mai 2014. (Foto: Skjermdump fra PPO / YouTube)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Den israelske etterretningstjenesten Shin Bet opplyste om dette mandag. 93 personer på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er arrestert, mistenkt for medvirkning til planleggingen av en serie dødelige terrorangrep mot sivile folkemengder. Shin Bet mener hensikten med angrepsplanene var å destabilisere regionen for å tilrettelegge omstendighetene for et kupp, der de palestinske selvstyremyndighetenes regjering skulle styrtes, og Hamas overta makten.

 

Planlagt av Hamas-leder i Tyrkia

Jerusalem Post skriver at planene var utarbeidet ved Hamas’ hovedkvarter i Tyrkia, under ledelse av Salah al-Arouri. Han er en av grunnleggerne av Hamas’ væpnede avdeling, Izz ad-Din al-Qassam Brigadene, og var fengslet for terrorisme inntil han ble løslatt av Israel i 2010 i en fangeløslatelsesavtale. Times of Israel rapporterte i juni at det var grunn til å tro at det var denne mannen som sto bak planen om å bortføre og drepe tre israelske tenåringsgutter.

Shin Bet har i forbindelse med arrestasjonene konfiskert et pengebeløp tilsvarende om lag 3,5 millioner kroner som skulle brukes til å anskaffe våpen, kjøretøy og skjulesteder. De har også konfiskert 30 skytevåpen, syv avfyringsramper for raketter og store mengder ammunisjon.

 

Terrorceller sto klare i en rekke byer

Etterforskningen av denne planen begynte i mai, og pågår fortsatt. Planen skal ha blitt avdekket på et tidlig stadium. Terroristceller i flere titalls palestinske byer sto klare til å delta i gjennomføringen, blant annet i byer som Jenin, Nablus, Ramallah, Øst-Jerusalem og Hebron. Det har kommet frem i etterforskningen at mange av de rekrutterte terroristene er studenter innen kjemi og ingeniørfag.

Ynetnews.com har fått opplyst at det de siste månedene har vært et mønster at en rekke Hamas-aktivister har reist fra sine baser i utlandet til Hebron. Fellestrekket for de tilreisende var at de var kjent for å være lojale tilhengere av al-Arouri.

 

Abbas: – En trussel mot samlingsregjeringen

Lederen for de palestinske selvstyremyndighetene, president Mahmoud Abbas, reagerer sterkt på opplysningene. Mandag beordret han en egen etterforskning fra sine egne sikkerhetsstyrker, for å få bekreftet informasjonen.

Abbas antydet at dette kunne komme til å sette på spill samlingsregjeringen og samarbeidsavtalen mellom Hamas og Fatah som ble inngått i juni.

– Dette utgjør en alvorlig trussel mot det palestinske folkets enhet og fremtid, sier han ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Forrige artikkelFatah skryter av å ha drept tusener av israelere
Neste artikkelHamas’ popularitet øker på Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/