Folketomme byer i Sør-Israel

Tusener har forlatt sine hjem av frykt for terroren fra Gaza, og de lokale politiske lederne har liten tro på at våpenhvilen blir varig.

Veien utenfor kibbutzen Nahal Oz, som nå er så godt som folketom. (Illustrasjonsfoto: Sharon Mckellar / CC / Flickr.com)
Veien utenfor kibbutzen Nahal Oz, som nå er så godt som folketom. (Illustrasjonsfoto: Sharon Mckellar / CC / Flickr.com)

Mer enn 70 prosent av de 40.000 innbyggerne i de israelske byene i distriktene rundt Gaza har forlatt sine hjem i løpet av de syv ukene med kamphandlinger i sommer. Det skriver Times of Israel.

 

Flere hundre evakuerte mandag

Senest mandag forlot flere hundre mennesker hjemmene sine i nærheten av Gaza-grensen, noe som reflekterer en voksende frustrasjon over krigen mot Hamas og det kontinuerlige rakett- og granatregnet over byene deres. Flere lokalsamfunn kan nå beskrives som spøkelsesbyer. Gatene er folketomme, i de fleste husene er det total stillhet, og markene som pleier å være fulle av grønnsaker og blomster ligger brakke, med hull i bakken her og der fra rakett- og granateksplosjonene.

Hamas jublet mandag over nyheten om at så mange israelere har sett seg nødt til å evakuere hjemmene sine. Deres talsmann Mushir al-Masri sa at israelerne ikke vil få lov å vende tilbake før ”Hamas tillater det”.

Mandag begynte myndighetene å tilby assistanse til de av innbyggerne i områdene rundt Gaza som ønsket å forlate sine hjem samtidig som skoleåret startet. De evakuerte bor enten hos slekt og venner, eller de leier rom på herberger, eller de blir innlosjert hos fremmede som ønsker å hjelpe andre israelere.

 

– Vi vil bare ha ro

En av familiene som ikke har forlatt området mistet sin fire år gamle sønn fredag, da en granat eksploderte uten at alarmen gikk av i tilstrekkelig tid til at de rakk å komme seg i sikkerhet. Granaten traff hjemmet deres i Kibbutzen Nahal Oz.

– Lokalsamfunnet vårt befinner seg svært nær grensen, og vi får nesten ingen advarsel når angrepene er på vei, forteller en firebarns som flere uker tidligere forlot sitt hjem i den samme kibbutzen, for heller å bo i en annen kibbutz hvor man har 15 til 20 sekunder på seg til å komme i sikkerhet når alarmen går, noe han opplever som en forbedring.

Av de 400 innbyggerne i Nahal Oz er det nå bare noen ganske få arbeidere igjen, som tar ansvaret for å passe kuene og ivaretar sikkerheten.

– Vi vil bare ha ro. Vi ønsker ikke å være redde mens våre barn går til skolen, sier firebarnsfaren.

Da trusselen fra terrortunnelene for alvor kom til syne tidligere i sommer, begynte mange å forlate hjemmene sine.

 

Skeptiske til våpenhvilen

Selv etter at våpenhvilen startet tirsdag kveld, er det flere lokale politiske ledere som ikke vil anbefale sine innbyggere å vende tilbake til hjemmene enda. De er skeptiske til hvor lenge våpenhvileavtalen vil holde, skriver Jerusalem Post.

Lederen for Eshkol-regionen, Haim Yellin, sa til Army Radio onsdag at han har mistet tilliten til det israelske lederskapet, og at han anbefaler alle som har evakuert å vente i minst to dager til med hjemreisen, for å være sikker på at roen virkelig blir etablert.

– Vi får se hva som skjer de neste dagene. Jeg tror ikke våpenhvilen vil vare, sa lederen for Sdot Negev-regionen, Tamir Idan.

Han fortalte at innbyggerne fortsatt er redde for å vende hjem igjen.

Forrige artikkelTo israelske soldater skadet av granatangrep og skyting fra Syria
Neste artikkelEn tredjedel av Jerusalems bybane-vogner rammet av hærverk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/