– Farligere trussel fra nord enn fra Gaza

– Trusselen fra Hizbollah i Libanon er mange ganger farligere enn terrororganisasjonene i Gaza, sier det israelske forsvarets operasjonelle leder i nord, generalmajor Yair Golan.

Utsikt over grensen mellom Israel og Libanon, fra Bar'am i Israel. (Illustrasjonsfoto: Southern Kross / Flickr CC)
Utsikt over grensen mellom Israel og Libanon, fra Bar'am i Israel. (Illustrasjonsfoto: Southern Kross / Flickr CC)

Dersom det skulle oppstå væpnet konflikt med Hizbollah, vil Israel måtte bruke mye mer styrke enn i Gaza i sommer, fordi trusselen fra Hizbollah er mange ganger større enn den fra Gaza, advarte generalmajoren.

Uttalelsene er hentet fra et intervju med Army Radio onsdag, og gjengitt av blant andre Ynetnews.com.

 

Regner med terrortunneler

I intervjuet forteller han at IDF mener det er grunn til å anta at det finnes terrortunneler fra Libanon inn mot israelsk territorium. Selv om det ikke er funnet noen slike tunneler enda, er det israelske forsvarets utgangspunkt at man må regne med at Hizbollah kan være i gang med å grave underjordiske tunneler fra Libanon til Israel for å kunne sende inn terrorister gjennom dem, slik Hamas gjorde i Gaza.

Man vet fra før at Hizbollah har et omfattende nettverk av tunnelinfrastruktur i Sør-Libanon, og at det er de som sammen med Iran har lært opp Hamas i tunnelgravekunsten.

 

Stoler bare delvis på rakettskjoldet

Generalmajoren sier også at skadeomfanget fra eventuelle luftangrep fra Libanon ikke vil kunne begrenses like effektivt som rakettforsvarssystemene sørget for da rakettene regnet fra Gaza i sommer. Rakettforsvarssystemet Iron Dome avskjærte de fleste rakettene som var i ferd med å slå ned i tettbebodde strøk under Gaza-krigen. Golan sier at IDF ikke vil være i stand til å sørge for den samme beskyttelsen som i sør dersom det skulle komme rakettangrep fra nord. Bare de tyngste missilene regner han med at man vil kunne være noenlunde sikre på å klare å stanse.

Forrige artikkel800.000 fattige barn i Israel
Neste artikkelIsrael kaller hjem sin ambassadør fra Sverige
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/