– Bare et tidsspørsmål før Golan blir angrepet

Direktør for forskningsavdelingen til Israels militære etterretningstjeneste, brigadegeneral Itai Brun, mener trusselen fra islamistiske grupper i Syria gjør at Israel må regne med et kommende angrep mot Golan-høydene.
Israelske soldater i trening på Golan-høydene. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Israelske soldater i trening på Golan-høydene. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)

I et intervju med Israel Hayom sier etterretningsdirektøren at man må regne med at de islamistiske grupperingene som nå tar kontrollen over område etter område av Syria, etter hvert vil komme til å angripe Israel.

– Skal man ta ideologien deres på alvor, er det uunngåelig, mener han.

– Deres ideologi sier uttrykkelig og veldokumentert at ”først tar vi Damaskus, så tar vi Jerusalem”, sier Brun.

– Jeg er overbevist om at det bare er et tidsspørsmål før de angriper oss på Golan-høydene.

Som følge av denne situasjonen har det israelske forsvaret styrket sikkerhetsnivået i Golan ytterligere, med nytt sikkerhetsgjerde og nye mannskaper.

 

– IS vil ikke forsvinne

Den mest fremstående av de aktuelle islamistiske grupperingene er IS – Den islamske staten. De har så langt ikke kommet til grensområdet mot Israel, men etterretningstjenesten har likevel hatt et økende fokus på dem de siste månedene. Brun påpeker at IS raskt har lyktes med å ta kontroll over store områder med brutale metoder, og han mener at selv om USA og den internasjonale alliansen kanskje vil kunne lykkes med å stanse de væpnede IS-styrkene i å utbre seg, vil de uansett ikke kunne stanse spredningen av IS’ ideologi.

– Vi vil se stadig flere organisasjoner gå i allianse med IS, på samme måte som vi nå ser i Sinai, Gaza og Libanon. Dette er en idé som er nesten et tiår gammel, og i likhet med ideen bak Det muslimske brorskap, vil den aldri forsvinne, mener Brun.

 

– Trussel mot både Israel og Europa

Han fremhever at IS’ ideologi ikke bare truer Israel, men også i høyeste grad Europa. Han sier ”tusener” av europeiske borgere har blitt med i IS siden sommeren, og at disse vil være potensielle terrorister som utgjør en alvorlig sikkerhetsrisiko dersom de vender tilbake til Europa.

I intervjuet snakker Brun også om en rekke flere temaer som angår Israels sikkerhetssituasjon.

Samlet sett omtaler han situasjonen som ”et kontinuerlig kaos”.

Her kan du lese mer om hva han sier om trusselen fra Hizbollah.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise