– Bare et tidsspørsmål før Golan blir angrepet

Direktør for forskningsavdelingen til Israels militære etterretningstjeneste, brigadegeneral Itai Brun, mener trusselen fra islamistiske grupper i Syria gjør at Israel må regne med et kommende angrep mot Golan-høydene.

Israelske soldater i trening på Golan-høydene. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)
Israelske soldater i trening på Golan-høydene. (Illustrasjonsfoto: IDF / Flickr.com)

I et intervju med Israel Hayom sier etterretningsdirektøren at man må regne med at de islamistiske grupperingene som nå tar kontrollen over område etter område av Syria, etter hvert vil komme til å angripe Israel.

– Skal man ta ideologien deres på alvor, er det uunngåelig, mener han.

– Deres ideologi sier uttrykkelig og veldokumentert at ”først tar vi Damaskus, så tar vi Jerusalem”, sier Brun.

– Jeg er overbevist om at det bare er et tidsspørsmål før de angriper oss på Golan-høydene.

Som følge av denne situasjonen har det israelske forsvaret styrket sikkerhetsnivået i Golan ytterligere, med nytt sikkerhetsgjerde og nye mannskaper.

 

– IS vil ikke forsvinne

Den mest fremstående av de aktuelle islamistiske grupperingene er IS – Den islamske staten. De har så langt ikke kommet til grensområdet mot Israel, men etterretningstjenesten har likevel hatt et økende fokus på dem de siste månedene. Brun påpeker at IS raskt har lyktes med å ta kontroll over store områder med brutale metoder, og han mener at selv om USA og den internasjonale alliansen kanskje vil kunne lykkes med å stanse de væpnede IS-styrkene i å utbre seg, vil de uansett ikke kunne stanse spredningen av IS’ ideologi.

– Vi vil se stadig flere organisasjoner gå i allianse med IS, på samme måte som vi nå ser i Sinai, Gaza og Libanon. Dette er en idé som er nesten et tiår gammel, og i likhet med ideen bak Det muslimske brorskap, vil den aldri forsvinne, mener Brun.

 

– Trussel mot både Israel og Europa

Han fremhever at IS’ ideologi ikke bare truer Israel, men også i høyeste grad Europa. Han sier ”tusener” av europeiske borgere har blitt med i IS siden sommeren, og at disse vil være potensielle terrorister som utgjør en alvorlig sikkerhetsrisiko dersom de vender tilbake til Europa.

I intervjuet snakker Brun også om en rekke flere temaer som angår Israels sikkerhetssituasjon.

Samlet sett omtaler han situasjonen som ”et kontinuerlig kaos”.

Her kan du lese mer om hva han sier om trusselen fra Hizbollah.

Forrige artikkelSamtaler med Naftali Bennett og Isaac Herzog
Neste artikkel– Hizbollah kan ramme hele Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/