Argentinsk journalist flyktet til Israel

Et mulig fingert selvmord. En anklage om en internasjonal konspirasjon på presidentnivå. 85 sivile jøder drept i bombeangrep. Og nå: En journalist på flukt, truet på livet etter å ha gjort historien kjent. Neida, dette handler ikke om den nyeste actionserien fra Hollywood. Dette er brutalt alvor.

Skjermdump fra Ha'aretz.
Skjermdump fra Ha'aretz.

”Jeg hadde aldri trodde det var slik jeg skulle vende tilbake til Israel”, skriver journalisten som avslørte det mistenkelige dødsfallet til den argentinske advokanten Alberto Nisman. Han opplevde seg truet og forfulgt i hjemlandet etter at avsløringssaken var gjort kjent, og flyktet til Israel etter mindre enn en uke.

MIFF skrev for en uke siden om Nisman, som hevdet å kunne bevise at de øverste myndighetene i Iran var involvert i massedrap på jøder i Buenos Aires i 1994, og at Argentinas president og utenriksminister med vilje har forsøkt å skjule dette.

 

Nismans anklager

Saken det dreier seg om, er terrorbombingen av det jødiske senteret AMIA i Buenos Aires 18. juli 1994, der 85 sivile uskyldige ble drept. Argentinsk rettsvesen har lenge hatt grunner til å tro at iranere sto bak ugjerningen, og siden 2006 har flere iranere vært forsøkt begjært utlevert av argentinsk høyesterett. Begjæringene har ikke blitt imøtekommet.

Nisman hevdet terroren var beordret av den øverste politiske ledelsen i Iran, men at presidenten i Argentina, sammen med blant andre utenriksministeren, hadde bestemt seg for å dekke over bevisene mot Iran. Man ville ikke gi iranske myndighetspersoner ansvar for rollen de hadde spilt i planleggingen av bombeaksjonen, fordi man heller ville søke gjenopprettelse av handelsrelasjonene med Tehran, hevdet han.

 

”De sprøeste 48 timene i livet mitt”

Forrige mandag skulle han ha stått foran et panel argentinske parlamentsmedlemmer og lagt frem hvilke bevis han hadde for påstandene sine. Men søndag kveld ble han funnet død i sitt hjem, skutt med pistol. Tilsynelatende kunne åstedet tyde på at det dreide seg om et selvmord, men forklaringen på Nismans død er ikke avklart.

Journalisten som først avslørte det mistenkelige dødsfallet, så seg altså nødt til å forlate Argentina og flykte til Israel av frykt for livet sitt. Han forteller sin historie om de dramatiske dagene på flukt fem dager etter avsløringen, i en kronikk i Ha’aretz.

Den jødiske journalisten Damian Pachter arbeidet for den engelskspråklig avisen Buenos Aires Herald. Han har både israelsk og argentinsk statsborgerskap. Pachter forteller at han arbeidet med en artikkel om Nismans anklager, da en kilde ga han informasjonen om at advokaten var død. Dermed ble han den første til å gjøre saken om dødsfallet offentlig kjent. Tiden etterpå omtaler han som ”de sprøeste 48 timene i livet mitt”. Han gjorde nyheten kjent på Twitter samme kveld, siden han ikke var i tvil om at kilden var sikker. Saken fikk raskt stor oppmerksomhet.

 

Fikk kodet budskap, og ble fotfulgt av agent

Slik Pachter ser det, forsøkte de argentinske myndighetene først å fremstille Nismans død som et selvmord, men da dette ikke lenger fremsto troverdig, hevdet de i stedet at det var et mord, men at det var et komplott for å forsøke å få presidenten til å se skyldig ut.

Pachter skriver at det argentinske statlige nyhetsbyrået fredag trykket en twittermelding de uriktig hevdet at han hadde skrevet. Han tolket denne meldingen som et kodet budskap til ham, og mente derfor det var nødvendig å flykte.

Han tok buss til et sted noen timer fra Buenos Aires, og på busstasjonen la han merke til at han ble overvåket.

”Da måtte jeg vurdere hva som var best å gjøre. Når en argentinsk etterretningsagent skygger deg, er det aldri en god nyhet. Han ville helt sikkert ikke bare drikke kaffe med meg”, skriver Pachter.

 

– Et korrupt politisk system

Det var da han bestemte seg for å forlate landet. Han klarte å avgi et intervju til andre argentinske journalister før han kom seg på flyet. Nå vet han ikke om han noen gang vil forlate Israel og vende tilbake til Argentina.

”Det jeg vet er at landet der jeg ble født ikke er det lykkelige stedet mine jødiske besteforeldre pleide å fortelle meg historier om”, skriver han.

Han hevder at argentinske myndigheter har publisert enda flere falske opplysninger om ham etter at han forlot landet.

”Argentina har blitt et mørkt sted, ledet av et korrupt politisk system. Jeg har fortsatt ikke funnet ut av alt som skjedde med meg disse 48 timene. Jeg hadde aldri trodd det var slik jeg skulle vende tilbake til Israel”, skriver han i kronikken.

Forrige artikkelIsraelske ungdommer i MIFF Trondheim: Israel sett med ungdoms øyne
Neste artikkel– Kynisk og uakseptabelt å bringe Israel inn for straffedomstolen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/