Hizbollah gikk til massive rakettangrep mot Israel

To israelske soldater ble drept, og syv skadet og innlagt på sykehus, etter rakettangrep fra Libanon onsdag. Et israelsk bolighus er også truffet av en granat. Hizbollah har tatt på seg ansvaret for angrepene.

Israelsk tv viser direktebilder av sanitetssoldater som pleier de skadde etter Hizbollah-angrepet. (Via Twitter)
Israelsk tv viser direktebilder av sanitetssoldater som pleier de skadde etter Hizbollah-angrepet. (Via Twitter)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

En israelsk militær patruljebil i Har Dov-regionen nær grensen mot Libanon, ble onsdag formiddag klokken 11.35 lokal tid truffet av antitankmissiler. Det melder israelske og internasjonale medier. IDF opplyser at det ble avfyrt minst fem missiler mot patruljen, som ikke hadde pansret kjøretøy.

To israelske soldater ble drept i angrepet. Syv andre ble skadet i angrepet og brakt til sykehus. Fem av dem slapp fra det med lettere skader.

Angrepet skjedde i et område der det ikke finnes grensegjerde, skriver Times of Israel.

Samtidig som patruljen ble angrepet, ble flere israelske militærposter både i det samme området og ved Hermon-fjellet beskutt med granater.

Ha’aretz melder at en av granatene har truffet et israelsk hjem i landsbyen Ghajar, og forårsaket brannskader.

 

Evakueringer og sikkerhetstiltak

Granatangrepene skal ha fortsatt utover ettermiddagstimene onsdag, etter hvert hovedsakelig ved Hermon-fjellet.

Hizbollah har tatt på seg ansvaret for alle angrepene.

En israelsk militærbase på Hermon-fjellet ble evakuert etter å ha blitt truffet av en granat.

Israelske skolebarn i den rammede regionen ble sendt hjem da angrepene startet. Fotturister i fjellområdene og skiturister i Hermon-anlegget ble evakuert. Innbyggerne i byen Metula og i kibbutzene i nærheten av den ble instruert til å holde seg innendørs. Flyplassene i Rosh Pina og Haifa ble stengt for trafikk.

 

IDF gikk til motangrep

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommenterte angrepene fra en seremoni han deltok på i dag i Sderot, kort vei fra Gaza-grensen.

– I dette øyeblikket gjengjelder IDF angrepene mot Israels nordlige grense. Jeg oppfordrer de som vil utfordre vår sikkerhet til å ta en kikk på Gaza-stripen og på hendelsene som utspant seg der i fjor sommer. Hamas led tunge tap, de tyngste siden de ble etablert. IDF er klare til å utvise kraft på alle fronter, uttalte statsministeren.

Netanyahu forkortet besøket i Sderot, og dro videre til krisemøte med forsvarsminister Moshe Ya’alon i forsvarsdepartementets hovedkvarter i Tel Aviv.

IDFs gjengjeldelsesangrep mot Hizbollah-baser på libanesisk side av grensen omfatter ifølge libanesiske medier minst 22 artilleriangrep mot mål ved tre landsbyer i grenseområdet.

IDF opplyser på Twitter at de har angrepet Hizbollah-baser både fra luften og fra bakken.

En IDF-talsmann har antydet at den israelske responsen på angrepet kanskje ikke er over, og uttalt at Israel vil komme til å fortsette å svare dersom Hizbollah skulle gjennomføre nye angrep.

 

FN-soldat drept

En spansk FN-soldat ble drept i kryssilden i forbindelse med et av de israelske motangrepene. UNIFIL har bekreftet at en av deres mannskaper er drept, og det er libanesiske medier som melder at vedkommende er spansk. Hvilken side skuddene som traff FN-soldaten kom fra, eller andre omstendigheter rundt soldatens død, er ikke gjort kjent.

 

Fire raketter tirsdag

Tirsdag ble det avfyrt minst to raketter fra Syria mot Israel, noe som blant annet førte til at skisportsanlegget på Hermon-fjellet ble evakuert.

Tirsdag kveld og natt til onsdag responderte det israelske forsvaret på angrepene, ved å militærposter grenseområdet tilhørende det syriske Assad-regimet.

– IDF holder den syriske regjeringen ansvarlig for alle angrep fra dens land, og vil bruke alle nødvendige midler for å forsvare israelske sivile. Slik grove brudd på Israels suverenitet vil ikke bli tolerert, skrev forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Syriske opprørere opplyste onsdag morgen at IDF hadde truffet to syriske militærbaser i Quneitra-regionen og en i nærheten av den internasjonale flyplassen i Damaskus.

Det har vært ventet at Hizbollah ville komme med en form for angrep mot Israel som gjengjeldelse etter luftangrepet mot en konvoi med mannskaper fra Hizbollah og Iran forrige søndag, et angrep som tilskrives Israel uten at de offisielt har tatt på seg ansvaret for det.

En fyldig gjennomgang av dagens hendelser finner du på Times of Israels live-blog.

Forrige artikkelKrasnik slår i alle retninger
Neste artikkelRebekka Rødner i MIFF Molde: Arbeidet til Hjelp Jødene Hjem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -