– Hamas hindrer fri handel med Gaza

– Israel vil heve restriksjonene for innføring av byggematerialer til Gaza når Hamas slutter å beslaglegge materialene for bruk i terrorangrep, sier IDFs koordinator for israelsk aktivitet i de omstridte områdene.

Lastebiler med varer på vei inn i Gaza ved grenseovergangen Kerem Shalom. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Lastebiler med varer på vei inn i Gaza ved grenseovergangen Kerem Shalom. (Illustrasjonsfoto: IDF)

– Hamas legger alvorlige hindringer i veien for at Israel skal kunne skape direkte og levende handelssamarbeid med de palestinske selvstyremyndighetene, deres representanter i Gaza og det palestinske folket, sa generalmajor Yoav Mordechai på en pressekonferanse med palestinske medier onsdag.

Han representerer det israelske koordineringsorganet for Vestbredden og Gaza, COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories).

 

– Bruker gjenoppbygningsmidler til terror

Mens oppfyllelsen av internasjonale løfter om bistand til gjenoppbyggingen lar vente på seg, og Egypts grense til Gaza forblir stengt, investerer Hamas alle sine ressurser i å ruste opp til en ny konflikt, til tross for sine økonomiske vanskeligheter. Regimet bruker tiden på å gjenoppbygge angrepstunnelene sine og å bygge opp lagrene sine med hjemmelagde eksplosiver. Dette innebærer så godt som daglige prøveskytinger av raketter ut i havet, senest i dag tidlig, skriver Ynetnews.com.

– Hamas rekker hendene ut til Iran og Det muslimske brorskap, og bruker gjenoppbygningsmidler til å skape en ny terrorbalanse, til tross for tilstandene blant folket på Gaza-stripen, der mange sover under midlertidige tak, sa Mordechai på pressekonferansen.

Han mente at Hamas demotiverer det internasjonale samfunnets fra å bidra til å gjenoppbygge Gaza.

– Israel ønsker å gjenoppbygge Gaza-stripen, og bedre tilstandene for dem som bor der, men hver eneste handling Hamas gjør mot Israel fører til en respons, og til at situasjonen blir forverret, sa han.

 

550 lastebiler daglig

Mordechai la frem statistikk som viste at så mye som 550 lastebiler kjører inn i Gaza fra Israel hver eneste dag, med varer som for eksempel drivstoff og naturgass – for å formidle hjelp til innbyggerne. Byggematerialer fraktes også inn. Bare onsdag ble 65.000 tonn sement fraktet inn til Gaza, og 45.000 innbyggere fikk kjøpe det de trenger for å gjenoppbygge hjemmene sine.

Det har tidligere kommet frem at noe av varene som innføres, havner i Hamas’ hender gjennom svartebørsen, til tross for internasjonal overvåkning av vareinnførselen. COGAT-lederen kommenterte ikke problemet med svart omsetning, men sa at Hamas hindrer gjenoppbygging ved å kreve skatter og ved å ta til seg bygningsmaterialer med makt for å bruke dem i terrortunnelene sine. Han var klar på at mange nye steg vil bli tatt for å kunne innføre enda mer varer til Gaza dersom tilstandene forandrer seg og de palestinske selvstyremyndighetene får lov å ta over Hamas’ ansvar for forvaltningen av importvarene.

– Under de nåværende omstendighetene på Gaza-stripen, der Hamas forsøker å ”spise opp” så mye som mulig av varene som kommer inn, og samler inn store skatter til terrorregimet sitt, vil vareinnførsel bare bli tillatt i koordinering med staten Israel for å forhindre at terrorister angriper Israel, konkluderte han.

Forrige artikkel– Iran er i ferd med å bli en legitim atomstat
Neste artikkel– Verdensmaktene har gitt opp å stanse Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/